Skip to main content

Protest ispred zgrade suda u Novom Sadu zbog privođenja aktivista

Vojvodina 08. mar 2022.
2 min čitanja

Nekoliko desetina ljudi okupilo se danas ispred zgrade novosadskog suda u znak protesta zbog privođenja aktivista koji su uhapšeni jer su juče na sednici gradske komisije za planove bacili dve dimne bombe.  

Okupljeni građani su mirno stajali ispred zgrade suda.

Oni su preko megafona saopštili zahtev da privedeni aktivisti budu pušteni da se brane sa slobode.

Istaknuto je da je reč o politički motivisanom hapšenju. Aktivista Miran Pogačar je izjavio da ukoliko aktivistima bude određen pritvor, ova grupa građana će tražiti pritvor za gradonačelnika.

„Ovo je čin političkog zastrašivanja. Zbog čega su privedena baš ova trojica mladih aktivista a ne njihovi stariji saborci“, rekao je za Autonomiju Radivoje Jovović iz Saveza antifašista Vojvodine.

Trojica aktivista Omladinske studentske akcije Novog Sada koji su juče bacili dve dimne bombe i prekinuli sednicu Komisije za planove tokom rasprave o novom Generalnom urbanističkom planu, privedeni su jutros u tužilaštvo na saslušanje, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Oni se terete za krivična dela nasilničkog ponašanja, a Tužilaštvo je zatražilo pritvor za osumnjičene.

Privedeni su Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić, kazala je za Autonomiju Brkovićeva majka, Aleksandra Bosnić Đurić.

Oni se sumnjiče da su tokom sednice upalili dve dimne bombe u sali u kojoj je održavana rasprava, a Brković je potom i iz struje isključio projektore na kojima su emitovani nacrti novog GUP-a.

Ovom incidentu prethodilo je višemesečno nezadovoljstvo i protesti Novosađana zbog novog GUP-a, kojim se planira izgradnja takozvanog Novog Sada na vodi, zatim vijadukta za novi most, višespratnica bez ograničenja spratnosti, uništavanje minimalnih preostalih zelenih površina.

Građani su na predlog GUP-a podneli oko 13.000 primedbi, ali ih je pomenuta Komisija redom odbijala.

Građani koji su protestovali optužili su komisiju za planove da u njoj sede arhitekte “omiljenog SNS investitora”, kompanije Galens.

(Autonomija)