Skip to main content

Protest zbog intervjua sa serijskim silovateljem: Nasilnike u zatvor, ne u medije

Građani 28. sep 2022.
5 min čitanja

„Ukoliko mediji rade ovakve stvari, oni su direktni saučesnici u nasilju nad ženama“

Protest ispred redakcije dnevnog lista Informer završen je danas nakon što se razišlo nekoliko stotina aktivista i građana, nezadovoljnih objavljivanjem intervjua tog lista sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.

Sa skupa je poslat zahtev da snimak tog intervjua bude povučen, a aktivisti su uzvikivali i “Nasilnike u zatvor, ne u medije” i “Ua saučesništvu”.

Aktivisti i građani prvobitno su blokirali saobraćaj u ulici Terazije, a zatim prešli u prolaz koji vodi od Čumićevog sokačeta do te ulice, gde se nalazi ulaz u redakciju tog lista, koji su gađali jajima.

Urednika tog lista Dragana J. Vučićevića, jedna aktivistkinja je polila vodom i šutnula u Čumićevom sokačetu, kada je dolazio u redakciju, nakon čega su ga ispred redakcije dočekali aktivisti i građani koji su mu dobacivali.

Nakon ulaska Vučićevića, ispred redakcije je došao kordon od više od 20 policajaca, koji se razišao kada i okupljeni.

Predstavnica neformalne feminističke organizacije Ženska solidarnost, koja je pozvala na taj protest, Anđela Kovačević izjavila je za agenciju Beta da su se građani okupili zbog davanja medijskog prostora Igoru Miloševiću, koji je, kako je objasnila, silovao više puta od svoje 14 godine.

“Bilo kakva medijska pažnja koju on trenutno dobija nije dobra, ne treba mu davati medijski prostor, jer se opet silovatelji predstavljaju kao ‘zle čike iz mraka’, a realnost je da je u više od 90 odsto slučajeva to zapravo neko koga žena poznaje, njen otac, brat, pratner, drugar, rođak… Čemu retraumatizacija njegovih žrtava”, upitala je ona.

Ona je istakla da su poruke upućene sa protesta upućene i drugim medijima, koje je pozvala da prate smernice “Novinarki protiv nasilja” kada izveštavaju o tom tipu zločina.

Članica pokreta Ne davimo Beograd Anđela Ruvidić kazala je agenciji Beta, koja je zajedno sa drugim članovima pokreta bila ispred Informera, da su došli da bi ukazali kako je nedopustivo da jedan od medija pravi intervju sa silovateljem i da je nedopustivo da se o tome na senzacionalistički način govori u javnosti.

“To dovodi do retraumatizacije žrtava i konstantno podsećanje na sve strašno što im se dogodilo. Ovako nešto ne sme da se događa u javnom prostoru”, istakla je ona.

Ruvidić je najavila da će Ne davimo Beograd poslati zahtev tužilaštvu da se obustavi dalja proizvodnja lista Informer, kao i da će u parlamentu govoriti o tom problemu, ističući da želi da veruje da će protest uticati na razmišljanje tog lista.

Aktivistkinja Ženske solidarnosti Anita Marković rekla je agenciji Beta da bezbednost žena mora biti ispred publiciteta, profita, kao i da se takvim izveštavanjem medija i institucija “šalje poruka da je bezbednost naša odgovornost”.

“To nije tako, vrlo je bitno da mi na ulicama budemo zaštićene, to je obaveza institucija. Ovaj intervju Informera je direktno saučesništvo u nasilju, zbog toga što simak sadrži opis nasilja i to učestvuje u retraumatizaciji žrtava. To je izdaja svih žena koje su imale iskustvo muškog nasilja”, istakla je Marković.

Istakla je da oni zahtevaju da taj snimak bude uklonjen, radi bezbednosti i zaštite, naglašavajući da svi mediji imaju veliku odgovornost pri izveštavanju o takvim slučajevima i da davanjem prostora nasilnicima i oni sami učestvuju u nasilju.

Urednik Informera Dragan J. Vučićević izjavio je ranije za list Danas da je motiv za objavljivanje tog intervjua bio – “novinarstvo”.

Poverenica: Intervju sa silovateljem ne služi svrsi

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da intervju u listu Informer sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji.

“Mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke“, navela je poverenica u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problema rodno zasnovanog nasilja sa kojim se društvo suočava.

“Javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika je poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika”, tvrdi Brankica Janković.

Ona je podsetila da je Ministarstvu pravde upućena inicijativu za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija – tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osuđenog iz zatvora.

“Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osuđenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika”, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Savet za štampu: Informer ponizio žrtve i uznemirio javnost

Savet za štampu je danas upozorio da je list Infromer, objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu ponizio žrtve i uznemirio javnost.

U saopštenju Saveta navodi se da je taj list “prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i, suprotno načelu odgovornosti medija, ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce”.

Redakcija Informera se u saopštenju poziva da počne da poštuje profesionalne standarde, ljudska prava ljudi o kojma izveštava i da se, pre svega, vodi javnim interesom.

“Sve to izostalo je u ovom slučaju, dodatno degradiralo medijsku scenu i ugled medija u Srbiji”, naveo je Upravni odbor Saveta za štampu.

Savet za štampu čine predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije i predstavnici nevladinih udruženja.

Pokret za preokret: Objavljivanje intervjua silovatelja dokaz da Srbija nije pravna država

Pokret za preokret ocenio je danas da je objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem u dnevnom listu Informer, “dokaz da u Srbiji ne postoji pravna država” ali i da su “režimske ‘novine’ spremne da pored zakona, zbog tiraža, ruše sve moralne norme”.

Iz pokreta su ocenili da “uznemirujući” intervju nije objavljen slučajno već kako bi “građane zaokupio drugim temama u odnosu na svakodnevne životne problem i tešku ekonomsku situaciju, ali i političku poziciju Srbije koja je usmerena protiv vrednosti EU, za koju se deklarativno režim zalaže”.

“Celokupna situacija pokazuje da država nema mehanizme za resocijalizaciju zatvorenika i da su građani preuzeli ulogu odbrane društva od mogućih posledica postupanja povratnika, koji su se našli ‘na ulici’. To je još jedan dokaz da Srbija ima sve manje karakteristika države i da se pretvara u džunglu u kojoj se zakoni ne primenjuju”, stoji u saopštenju.

Navodeći da Informer “dobija finansijsku pomoć države, ali i lokalnih samouprava”, Pokret za preokret je upitao Vladu Srbije i gradonačelnike i predsednike opština da li su tom dnevnom listu dali novac “za promociju silovatelja i uznemiravanje javnosti”.

SDS: Intervju višestrukog silovatelja alarm za promenu sistema

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da je objavljivanje intervjua serijskog silovatelja u dnevniku Informer “na najdirektniji i najdrastičniji način pokazalo katastrofalne slabosti u odnosu države prema počiniocima krivičnih dela nakon njihovog puštanja na slobodu”.

SDS je u saopštenju navela je da je “apsolutno nedopustivo da takvi profili ličnosti nemaju sistemski organizovan nadzor i program resocijalizacije”.

“Naše građanke su iz ovog intervjua samo obaveštene o nivou opasnosti kojoj su izložene, ali im sistem ne pruža nikakvu zaštitu od toga. To što su profili ličnosti samo pušteni na ulicu, jasno pokazuje nebrigu države za bezbednost naših građana i nespremnost da se dubinski posvete ovom problemu”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je “umesto sa novinarima”, osoba osuđena za više silovanja trebalo da razgovara sa stručnim licima, koja su “morala da daju odgovornu procenu spram koje bi bio određen nadzor i način resocijalizacije ovog lica”.

“Način na koji se sistem odnosi prema ovakvim slučajevima zapravo stimuliše na ponavljanje krivičnog dela i zato je neophodna promena zakonskog okvira kojim bi se daleko adekvatnije regulisao povratak ovakvih počinioca krivičnih dela na slobodu”, naveli su iz SDS.

(N1/Beta foto: N1)