Skip to main content

Policija rasterala demonstrante u Beogradu, ima uhapšenih i povređenih

Info 24. дец 2023.
5 min čitanja

Opozicija: za lupanje zgrade odgovorni "ubačeni elementi"

Protest opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ održan je ispred gradske skupštine u Beogradu. Tokom protesta desilo se više incidenata, najpre kada su poslanici opozicije pokušali da uđu u zgradu kako bi se obratili okupljenima sa balkona, ali ih je Žandarmerija u tome sprečila tako što je blokirala vrata sa unutrašnje strane. To je dovelo do nezadovoljstva okupljenih, pa su neki od njih u više navrata kamenicama i motkama razbijali prozore. Nakon nekoliko sati, policija je uzvratila suzavcem i biber sprejom. Tokom večeri oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao da „nikakva revolucija nije u toku u Beogradu“. Univerzitetska profesorka Biljana Stojković izjavila je za N1 da su četiri studenta uhapšena kod Češke ambasade, da su uvedeni u civilni automobil i da su ih priveli maskirani i naoružani ljudi, i tvrdi da lupanje Skupštine grada sada nastavljaju ubačeni elementi. Policija je razbila demonstracije.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković izjavila je da su četiri studenta uhapšena tokom večerašnjeg protesta ispred Skupštine grada Beograda, uz tvrdnju da uništavanje te zgrade nastavili „ubačeni elementi“.

„Ovaj nastavak upanja skupštine – to nisu naši studenti. Ovo su neki mladi. Pretpostavljam, s obzirom na to da su nama nepoznati, da su to kao što se obično dešava u režimu Aleksandra Vučića – ubačeni elementi, huligani, da bi se pojačao utisak da smo mi svi huligani“, kazala je Stojković.

Mladi za koje tvrdi da su „ubačeni elementi“ su, kako je rekla, maskirani i to se dešava na svakim protestima.

Na pitanje da li je očekivala da će se ovo sve danas izdešavati, rekla je da je cilj bio da okruže Skupštinu i da u nju uđu poslanici i odbornici da se obrate okupljenima, ali da nisu mogli.

„Očekivana je reakcija građana, oni su besni, pokradeni, a današnje obraćanje predsednika je bilo sramno. On je govorio besmislice, kao da se nije desila ova izborna krađa… To je stvarno bilo uvredljivo za građane Srbije. Ovaj bes i broj ljudi je on proizveo svojim obraćanjem“, kazala je Stojković.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija i Žandarmerija okružila je zgradu Skupštine grada Beograda i potisnula građane u više paravaca.

Oni su veoma brzo izveli akciju, a građani su se razbežali u nekoliko pravaca.

Prema pisanju medija, ranije je privedeno nekoliko osoba.

Lider pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je prethodno večeras da je plan da se za sada ostane ispred Skupštine grada Beograda i dodao da „nema razilaženja“.

Jovanović je agenciji Beta na protestu rekao da su u Skupštinu grada pokušali da uđu kao odbornici i poslanici, ali da je to sprečeno i da je to izazvalo bes naroda.

Funkcioner Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković rekao je agenciji Beta da se do daljnjeg ostaje ispred Skupštine grada.

„Pružamo otpor ovom bezumlju. Skupština je puna policije, sigurno ih ima oko 300“, kazao je Novaković.

Reporter agencije Beta javlja i da je na protestu došlo i do manjeg koškanja između demonstranata, od kojih je jedan pokušao da spreči razbijanje prozora na Skupštini grada, ali da je sprečen veći incident.

Predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ pokušali su večeras da uđu u Skupštinu grada i da se odatle obrate građanima, ali ih je sprečila policija, nakon čega su nezadovoljni građani razbili stakla na vratima i prozore na toj zgradi, a policija ih isprskala suzavcem (biber sprejem).

Poslanici sa liste Srbija protiv nasilja pokušali su oko 19 sati da uđu u zgradu Skupštine grada Beograda, ali su im vrata bila zaključana. Posle 15-ak minuta ponovo su pokušali isto, i razbili su ulaz u zgradu drškom od zastave.

Kako javlja reporterka N1, bačen je suzavac sa prozora zgrade gradske skupštine.

Povodom pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda predstavnika liste Srbija protiv nasilja, očekuje se uskoro obraćanje najviših predstavnika državne vlasti i posebno predsednika Vučića, prenose mediji.

Protest opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ održava se ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

Ispred zgrade gradske skupštine zapaljene su baklje.

Građani uzvikuju: „Kerovi, kerovi“, „Izađite napolje“…

Kakao javlja reporter N1, pripadnici žandarmerije nalaze se u zgradi gradske skupštine koja se nalazi pored Predsedništva Srbije.

Postavljene su barikade unutar Skupštine grada, što se vidi na sporednom ulazu iz ulice Dragoslava Jovanovića.

Miroslav Aleksić i Srđan Milivojević pokušavaju da uđu u zgradu Skupštine grada Beograda, ali su vrata zaključana.

Srđan Milivojević ubeđuje policiju da stane na vrata naroda i dozvoli da uđu unutra.

„Izađite napolje neće vam biti ništa“, uzvikuje Milivojević.

Poslanici sa liste Srbija protiv nasilja pokušali su oko 19 sati da uđu u zgradu Skupštine grada, ali su im vrata bila zaključana.

Obezbeđenje ih je sprečavalo da otvore vrata i uđu u zgradu.

Razbijeno je staklo na ulaznim vratima.

Iz mase se čulo“ Lopovi, lopovi“ i „Otvaraj, otvaraj“.

Tepić: Vučiću, sa ovog mesta ti poručujemo i citiramo te – ovi izbori se poništavaju

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde (SSP) koja štrajkuje glađu u zgradi gde se sastaje Republička izborna komisija, izjavila je na protestu da će izbori biti poništeni.

„Nakon izbora 2012. godine Aleksandar Vučić je izjavio: ‘Zbog jednog glasa izbori se poništavaju, zbog jednog glasa’… A jedino što je ova država morala da obezbedi svojim građanima jeste da slobodno izaberu. Ali, pokrali su, Vučiću, pokrali ste, ne jedan, nego hiljade i hiljade glasova!“, rekla je Tepić na protestu ispred RIK-a.

I dodala:

„Zato ti sa ovog mesta poručujemo i citiramo te: Ovi izbori se poništavaju. Hvala“, kazala je Tepić.

Njeno pojavljivanje propraćeno je velikim aplauzom.

Podsetimo, Tepić već sedam dana štrajkuje glađu, a njoj se tom štrajku pridružilo još šestoro bivših poslanika i predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja.

Miroslav Aleksić je pozvao okupljene da naprave prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda, a da se poslanici obrate sa balkona.

Jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić obratio se okupljenim građanima rečima „Slobodna Srbijo, slobodni Beograde, čestitam vam na pobedi“.

„Slušaj me prevarantu, lažove i lopove sa Andrićevog venca, uhvatili smo te u krađi. I tebe i sve tvoje lopove, za krađu se ide u zatvor ali tebe nema ko još uvek da strpa, ni tvoju Brnabićku, ni tvoje Gašiće, ni tvoje Vuline“, kazao je Aleskić.

„Slušaj me prevarantu i lopove sa Andrićevog venca, uhvaćen si u lupovloku i ovo ti neće proći“, poručio je Aleksić Vučiću.

Poručio je tužilaštvu i policiji da ih građani plaćaju i da njih treba da štite, a ne da učestvuju u lopovloku.

Poručio je Evropskoj uniji da ne ćuti i da ne žmuri na izbornu krađu u Srbiji.

Dodao je da SNS od 17. više nije vlast u Beogradu, i da nemaju pravo da pričaju o budućnosti.

Pozvao je prisutne da naprave prsten oko Predsedništva, a poslanike da uđu u zgradu i obrate se sa balkona.

Mariniki Tepić onemogućeno da se vrati u zgradu RIK-a po infuziju

Poslanici SSP Mariniki Tepić koja već danima štrajkuje glađu onemogućeno je da se vrati u zgradu RIK-a nakon što se obratila okupljenima na protestu.

Kako je objavio na društvenoj mreži X poslanik Đorđe Miketić, Tepić ne može nazad po infuziju.

(Beta/N1/foto: Beta/AP/N1)