Skip to main content

Protest advokata, traže potpuno povlačenje nacrta zakona o parničnom postupku

Info 11. jun 2021.
2 min čitanja

Nekoliko stotina advokata okupilo se danas na protestu ispred Advokatske komore Srbije (AKS) u Beogradu, sa kog su zatražili potpuno povlačenje nacrta zakona o parničnom postupku.

Okupljeni, koji su nosili transperente sa natpisima “No pasaran” i “Ni korak nazad” su naveli da neće odustati od zahteva koji kako su naveli, nisu politički već isključivo stručni, te dodali da su Ministarstvu pravde ponudili “džentlmenski sporazum” da povuče “sporni nacrt zakona”.

Navodeći da je taj akt usmeren protiv građana i da u njemu “ništa nije dobro”, učesnici protesta su najavili da će na sledeći skup, ukoliko resorno ministartsvo ne ispuni njihove zahteve, doći “5.000 advokata”.

Jedan od predstavnika okupljenih advokata Čedomir Kokanović kazao je da je njihov zahtev da sporni akt bude povučen “bez ikakvih crvenih linija” i dodao da ne veruju predstavnicima AKS koji su po njegovim rečima, davali lažne informacije u prethodnom periodu o razlozima za protest advokata.

“Ako bi se odustalo od protesta, priča sa zakonom bi bila prolongirana tokom leta i samo bi se kupilo vreme, pa bi onda zakon po hitnom postupku bio usvojen”, kazao je Kokanović.

Upitan da li su njihovi predstavnici razgovarali sa Ministarstvom pravde, on je rekao da nemaju zvaničnu komunikaciju sa resornom ministarkom Majom Popović.

“Iz izjava koje je dala prethodnih nedelja, može se videti da nam se obraća na indirektan i šifrovan način. Mislim da bi trebalo da stupimo u direktne pregovore jer ovo ovde je prava advokatura koja ima legitimitet”, kazao je Kokanović.

Govornici su optužili predsednika Advokatske komore Srbije (AKS) Viktora Gostiljca da ne zastupa interese advokata i da ne može da ih predstavlja, te saopštili da je za člana Upravnog odbora AKS izbrana Biljana Dražević iz Zaječara.

Ona je kazala da je pravo “umetnost dobrog i jednakog” a da u predloženom nacrtu “ništa nije ni dobro ni jednako”.

Ocenila je da je nacrt zakona u celini nepravedan po građane i da mora biti u celini i povučen.

Advokat Bojan Čedić je rekao da će, ukoliko zakon u predloženom obliku bude usvojen, pravo na sudsku pravdu imati samo bogati.

Ocenio je da se AKS “stavila na stranu bogatih a protiv advokata i i običnih građana”.

“Ovo nije politička borba već borba za pravo običnog čoveka da pobedi bogatog na sudu”, rekao je Čedić.

Protest nekoliko stotina advokata je počeo u Dečanskoj ulici ispred sedišta AKS a potom su u koloni prošetali pored zgrada Ustavnog suda i Pravnog fakulteta do zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici.

Dečanska ulica je tokom šetnje bila zatvorena za saobraćaj, a potom je policija regulisala saobraćaj i omogućila protok vozila u jednom smeru na Trgu Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, kao i u Bulevaru kralja Aleksandra.

Saobraćaj je jedno vreme bio zaustavljen i na Trgu Slavije ispred zgrade Ministarstva pravde.

(Beta)