Skip to main content

Prosvjednici pobijedili, Gruzija odustaje od tzv. ruskog zakona

Planeta 09. мар 2023.
2 min čitanja

Neki od prosvjednika okupljenih ispred zgrade parlamenta nosili su gruzijske zastave, zastave Europske unije i SAD-a te uzvikivali političarima unutar zakonodavnog tijela "ne ruskom zakonu" i "vi ste Rusi"

GRUZIJSKA vlada odustala je od novog zakona o „stranim agentima“ nakon što su tisuće Gruzijaca dva dana nasilno prosvjedovale protiv zakona, za koji kažu da miriše na ruski autoritarizam.

Vladajuća stranka Gruzijski san u priopćenju je objavila da bezuvjetno povlači prijedlog zakona.

„Moramo voditi računa o miru i gospodarskom razvoju naše zemlje, kao i o napretku Gruzije na putu europskih integracija. Stoga je potrebno energiju svakog našeg građanina utrošiti ne na konfrontaciju, već na razvoj zemlju u pravom smjeru. S obzirom na sve navedeno, kao vlada koja je odgovorna prema svakom članu društva, odlučili smo bezuvjetno povući prijedlog zakona koji smo podržali“, navodi se u priopćenju.

Delegacija EU u Gruziji na Twitteru je pozdravila ovu odluku.

„Pozdravljamo najavu vladajuće stranke o povlačenju nacrta zakona o ‘stranom utjecaju’. Potičemo sve političke čelnike u Gruziji da nastave proeuropske reforme na uključiv i konstruktivan način te u skladu s 12 prioriteta za postizanje statusa kandidata“, piše delegacija EU.

„Ovo je po uzoru na ruski zakon iz 2012.“

Podsjetimo, vladajuća stranka Gruzijski san, za koju prosvjednici kažu da ima veze s Rusijom, osigurala je usvajanje zakona u prvom čitanju ovog tjedna. Zahtijevao bi da se organizacije koje primaju više od 20 posto sredstava iz inozemstva registriraju ili bi se suočile s kaznama.

Prosvjednici su tvrdili da prijedlog zakona oponaša ruski zakon koji se od 2012. koristi za ušutkavanje neslaganja.

Neki od prosvjednika okupljenih ispred zgrade parlamenta nosili su gruzijske zastave, zastave Europske unije i SAD-a te uzvikivali političarima unutar zakonodavnog tijela „ne ruskom zakonu“ i „vi ste Rusi“.

Mnogi Gruzijci na Rusiju gledaju kao na neprijatelja nakon što je Moskva podržala separatiste u odcijepljenim gruzijskim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji 1990-ih. Stotine tisuća Gruzijaca i dalje su raseljene unutar zemlje nakon nekoliko krvavih etničkih sukoba.

Predsjednica protiv

Gruzijska predsjednica Salome Zourabišvili prvog dana prosvjeda je najavila da će staviti veto na zakon ako joj se nađe na stolu. Stala je na stranu prosvjednika.

„Vi predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi na Zapadu i nikome neće dopustiti da vam tu budućnost oduzme“, rekla je Zourabišvili.

„Nikome ne treba ovaj zakon… svi koji su glasali za ovaj zakon prekršili su ustav“, rekla je.

Izbili neredi

Prosvjednici su protestirali, dok je policija u suzbijanju nereda upotrijebila suzavac i vodene topove. Na policiju su bačena najmanje tri Molotovljeva koktela, kao i kamenje. Osobe koje su osjetile posljedice suzavca zbrinute su na stepenicama ispred zgrade parlamenta.

„Došao sam ovdje jer znam da moja zemlja pripada Europi, ali moja vlada to ne razumije“, rekao je 30-godišnji prosvjednik Demetre Šanšiašvili.

„Ovdje smo da zaštitimo svoju zemlju jer ne želimo ponovno biti dio Rusije“, dodao je, govoreći o gotovo dva stoljeća koja je Gruzija provela kao dio Ruskog Carstva i Sovjetskog Saveza.

Antiruski osjećaji u Gruziji su jako izraženi nakon dugogodišnje ruske potpore dvjema separatističkim regijama i kratke ruske invazije na zemlju 2008.

Gruzija je nekoć bila dio Sovjetskog Saveza kojim je dominirala Rusija i mnogi Gruzijci žele da njihova zemlja bude dio Europske unije. Mnogi Gruzijci također podržavaju Ukrajinu, koja se bori protiv invazije ruskih snaga koja traje više od godinu dana.

(Index.hr, foto: Beta-AP)