Skip to main content

Propao pokušaj formiranja nove Vlade Crne Gore

Jugoslavija 04. jan 2023.
2 min čitanja

"Vlada Dritana Abazovića je u tehničkom mandatu od avgusta prošle godine, kada je izgubila povjerenje nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC"

Parlamentarna većina proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i pokreta Ura Dritana Abazovića nije postigla dogovor o formiranju nove Vlade na čijem bi čelu bio poslanik Miodrag Lekić.

Nakon sastanka predstavnika skupštinske većine 4. januara, Lekić je saopštio da nove Vlade neće biti.

“Rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. Neće je biti, a ko je bio ozbiljan neka građani protumače”, rekao je Lekić nakon sastanka na kojem je trebalo da bude dogovoren sastav buduće Vlade i datum održavanja sjednice Skupštine na kojoj bi bila izabrana.

Lekić je ranije najavljivao da će nova Vlada biti formirana do 20. januara.

Miodraga Lekića je parlamentarna većina proglasila mandatarom 29. decembra, na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku.

Tim Zakonom je parlamentarna većina pokušala da preuzme nadležnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića jer je odbio da dodijeli mandat za sastav Vlade Lekiću.

Međunarodni partneri, prije svih Sjedinjene države i Evropska unija su više puta apelovali na parlamentarnu većinu, da ne pokušavaju da formiraju Vladu na osnovu Zakona o predsjedniku i upozoravali da bi takva Vlada imala sporan legitimitet.

Miodrag Lekić je, uprkos tome, insistirao da se Vlada sastavi.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je nakon neuspješnog sastanka rekao, da stranke koje čine sadašnju tehničku Vladu Dritana Abazovića nisu dostavili potpise za zakazivanje sjednice na kojoj bi bila izabrana nova Vlada i šef parlamenta.

“Nismo uspjeli ono što smo počeli 1. septembra (nakon izbora 2020.) Sa žaljenjem konstatujem da smo uložili puno energije da dođe do dogovora”, rekao je Mandić.

On je rekao da predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik države Milo Đukanović treba da dogovore istovremeno raspisivanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Đukanoviću ističe mandat na proljeće ove godine.

Stranke parlamentarne većine su u septembru odbile inicijativu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se raspusti Skupština i raspišu prijevremeni parlamentarni izbori pod obrazloženjem, da će oni formirati novu Vladu.

Vlada Dritana Abazovića funkcioniše u tehničkom mandatu od avgusta prošle godine, kada je izgubila povjerenje u Skupštini nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Vladu kontrolišu partije Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića koje imaju svega devet poslanika u parlamentu, uz dio manjinskih nacionalnih stranaka.

Parlamentarnu većinu čine stranke koje su na izborima 2020. godine osvojile većinu i poslije tri decenije poslali Đukanovićevu Demokratsku patiju socijalista u opoziciju. Prva Vlada nakon tih izbora Zdravka Krivokapića trajala je 14 mjeseci, a Abazovićeva nešto više od tri mjeseca kada je izgubila povjerenje.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Antena M)