Skip to main content

Posle neuspeha vladajuće većine, opoziciona DPS ponovo traži izbore u Crnoj Gori

Jugoslavija 04. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Haos kroz koji prolazi društvo u celini, mora biti okončan"

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je političke aktere na dijalog i hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora pošto se parlamentrana većina danas nije dogovorila o zakazivanju sednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi bila izabrana nova vlada.

DPS je u saopštenju istakla da se pokazalo da je bila u pravu da ne postoji parlamentarna većina za to, a „to je od danas i ozvaničeno ko zna kojim u nizu neuspešnih sastanaka završenim bez dogovora i uz međusobne uvrede i optužbe za kriminal i korupciju“.

„Crna Gora više nema vremena za gubljenje. Dvogodišnji haos kroz koji prolazi društvo u celini, mora biti okončan. Zbog toga pozivamo na dijalog i hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora“, zaključuje u saopštenju DPS.

Poslanik Miodrag Lekić koji je na osnovu sporne izmene Zakona o predsedniku Crne Gore dobio od Skupštine mandat za sastavljanje nove vlade, izjavio je danas da ona neće biti formirana što će obradovati mnoge snage poražene na izborima u avgustu 2020. godine.

Parlamentrane većina je danas počela pregovore pošto je predsednica Skupštine dala mandat Lekiću uprkos upozorenju međunarodne zajednice da postoji mogućnost da ona neće sarađivati s vladom koja bi bila izabrana na osnovu neustavnih izmena Zakona o predsedniku.

Crna Gora je mesecima u političkoj i institucionalni blokadi, a građani na protestima traže od političara vanredne parlamentarne izbore radi deblokade.

(Beta)