Skip to main content

Pančevo: Promocija romana Rudnik Miodraga Majića

Kultura 29. jan 2023.
2 min čitanja

"O rudniku će se ispredati raznolike priče, i stvarne i nestvarne, ali on će ostati pod velom tajne sve dok glavni junak ne odluči da krene u potragu za njim"

Promocija nove knjige Miodraga Majića “Rudnik” biće održana u četvrtak, 2. februara 2023. godine od 19 sati u klubu “Kupe” u Pančevu (Ulica braće Jovanović 5).

Događaj organizuje Građanska akcija Pančevo, a kako je najavljeno, pored autora Miodraga Majića, o njegovom novom romanu, koji se pojavio sredinom oktobra prošle godine u izdanju kuće “Vulkan izdavaštvo”, govoriće i Željka Janković, docentkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu.

“U središtu ove knjige nalazi se junak koji će vas od prve do poslednje stranice voditi kroz sopstvena sećanja. Kako ovu priču priča iz sanatorijuma, sve što bude kazao biće dovedeno u pitanje i podvrgnuto dodatnom preispitivanju. Međutim, to ga neće sprečiti da se još jednom zagleda u krhotine nekadašnjeg života. Njegova potreba za pričanjem zapravo jeste poslednji pokušaj da rekonstruiše prošlost ne bi li od njenih delova sastavio celovitu sliku, i tako konačno došao do istine”, navodi se u najavi.

Osnovni motiv na toj slici jeste rudnik. O rudniku će se ispredati raznolike priče, i stvarne i nestvarne, ali on će ostati pod velom tajne sve dok glavni junak ne odluči da krene u potragu za njim. Saznanja do kojih bude došao promeniće njegov život iz korena i navešće ga na to da preispita sva dotadašnja uverenja o stvarnosti. Zbog svega toga, pripremite se da zakoračite u romaneskni svet u kojem ćete neprestano hodati po tankoj liniji između mogućeg i nemogućeg.

Miodrag Majić je sudija Apelacionog suda, doktorirao je krivično pravo specijalizujući se za međunarodno-krivičnopravnu oblast. Autor je mnogobrojnih radova iz oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava, i učestvovao je u izradi najznačajnijih zakona u ovim oblastima, kao i romana Deca zla i Ostrvo pelikana.

Dobitnik je nagrade Vitez poziva (2016), priznanja Balkan heroes (2018), kao i nagrada Verica Barać (2019) i Doprinos godine Evropi (2019). Već desetak godina redovno objavljuje tekstove na svom blogu, u kojima otvoreno govori o korupciji, nepotizmu i političkim pritiscima u pravosuđu.

(Pančevo Si Ti, foto: Prinscreen)