Skip to main content

Promocija knjige Daška Milinovića: Država nam je kao Mordor (VIDEO)

Izdvajamo 16. sep 2022.
2 min čitanja

Red šale, red smeha, red kritike, red politike – tako ukratko možemo opisati promociju knjige „Know How (Kako da uradite i budete bezmalo sve)“, radijskog voditelja i antifašiste Daška Milinovića.

U prijatnoj pank atmosferi novosadske knjižare Bulevar Buks, autor knjige Daško Milinović i ilustrator iste Ljuba Babić su, uz moderaciju novinskog pisca Teofila Pančića, polemisali o knjizi koja predstavlja zbornik tekstova iz rubrike „Know How“, iz sada već odavno ugašenog „muškog“ magazina CKM, čiji je Milinović bio urednik.

Ilustrator Ljuba Babić kazao je da su na ideju o kreiranju ove rubrike u CKM-u došli uzimajući „meso“, za prva izdanja iz poljskog CKM-a, u kom su ovi tekstovi prevashodno objašnjavali neke bazične stvari i imali neke bezazlene ilustracije, te shvatili da to mogu da iskoriste i rade na svoj način.

„Taj prvi Know How je bio dosta priglup, generički, nesmešan. To su bili tipa tekstovi kako dohvatiti sitne predmete ispod ormana i pošto su tekstovi bili glupi, i ilustracije su bile glupe. Nakon par brojeva, uradili smo tekst u ovoj rubrici na temu kako staviti plastične predmete u telesne šupljine“, kazao je Babić i ocenio da je država Srbija danas “kao Mordor”.

On dodaje da su oni praktično pravili parodiju na muške magazine, kao i da su gola ženska tela na naslovnici jedino zajedničko što su imali CKM i drugi muški časopisi.

Autor knjige Daško Milinović je objasnio da su se lične ideologije i stavovi prožimali kroz većinu tekstova u rubrici „Know How“, kao i da nisu podilazili čitaocima tokom pisanja svojih tekstova.

„Pritisaka je bilo na različite strane, kao i pokušaja cenzure, koji im nijednom nisu prošli. Koliko nismo dali na sebe govori činjenica da smo jedini magazin koji je stavio komentar na reklamu koja nam se nije svidela. Ono što je sa ove tačke gledišta zanimljivo jeste da smo mi sa svojim ideološkim stavom krenuli da izdajemo magazin za izrazito beskičmenjačkog izdavača. Čak se i izdavač u tom periodu nekad hvalio kakvog konja ima u ergeli“, kazao je Milinović.

Milinović objašnjava da je tadašnjoj redakciji CKM-a funkcionisanje slike i teksta bilo jako važno, te su praktično bili prvi magazin koji je nasledio ideale nekadašnjeg Feral Tribune-a. On dodaje da danas ovakav magazin zbog političkih pritisaka ne bi mogao da postoji.

Teofil Pančić kaže da tekstovi iz ove knjige mogu da se podele u dve grupe – „klasičnu zajebanciju i izrazito politične tekstove, na neki način malo i edukativne“.

Pančić je kroz primer teksta u kom Milinović tvrdi da je teorija da su ljudi iz Rume najgori vozači izrazito fašistička objasnio da je mnogo zanimljivije boriti se protiv predrasuda i stereotipa kroz šalu, a ne odlikaški kroz političku korektnost.

Aleksandar Bugarin i Sanja Kosović (Autonomija)