Skip to main content

Prokopijević: Očekuje nas rast cena i otpuštanje

Vojvodina 23. апр 2012.
2 min čitanja

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević upozorio je da Srbiju posle izbora, 6. maja, očekuju rast cena i inflacije, još veće slabljenje dinara, kao i smanjivanje plata i penzija i dalja otpuštanja.

Prokopijević je u intervjuu dnevnom listu „Danas“ od ponedeljka rekao da su ekonomski programi stranaka zasnovani na populizmu i da, kako je naveo, predstavljaju ludom radovanje, jer se ne bave rešenjem problema.

„Svi govore o ciljevima (ulaganja, radna mesta, prosperitet), a niko ne pominje sredstva da se to ostvari. Zato su ta obećanja samo ludom radovanje“, rekao je on.

Upitan kako mu deluje ono što u kampanji o ekonomiji govori DS, Prokopijević je odgovorio da se i na njih odnose manjkavosti koje je pomenuo, poput populizma i pominjanja samo ciljeva, a ne i načina kako ih ostvariti.

Na pitanje o izjavi predsednika SPS-a Ivice Dačića da Međunarodni monetarni fond treba da ode iz Srbije, Prokopijević je rekao da je ta izjava glupa i da predstavlja nastavak „siledžijske i glupe“ politike Slobodana Miloševića.

„Moliće ih na kolenima posle izbora da dođu. To je nastavak siledžijske i glupe Miloševićeve politike ‘Srbija se saginjati neće’ čija je posledica da će se saginjati pred svima i svakim sve vreme. Samo gledajte film“, rekao je on.

Upitan da prokomentariše Dačićevu izjavu da će hapsiti investitore koji zabranjuju osnivanje sindikata u firmama, Prokopijević je rekao da i ta izjava deluje „providno“ i da SPS ima „ekonomski smešnu kampanju“.

Prema Prokopijeviću, političari ne rade ono što im je posao, to jest ne popravljaju poslovno okruženje već umesto toga rasipaju državne pare.

„Naravno deo toga što daju investitorima, oni im vraćaju u kešu ili na račune u inostranstvu. Te pare političari koriste za lično bogaćenje i kampanje. Zbog toga je politika najprofitabilniji posao. To je kriminal. Što ne reče Dačić da će da hapsi takve i druge lopove iz njihove vladajuće koalicije. Verovatno zato što bi na udaru bio skoro čitav državni vrh, sve skupa sa njim“, rekao je Prokopijević.

Komentarišući najavu Tomislava Nikolića iz SNS da će proveriti hiljadu privatizacija, Prokopijević je rekao da je to pogrešan korak i da predstavlja povratak u socijalizam iz koga Srbija još nije izašla.

(Beta)