Skip to main content

Proglašena Slobodna zona Šodroš (VIDEO)

Građani 22. sep 2022.
2 min čitanja

Javnim čitanjem Proglasa Šodroš Survivor kampa, večeras je na obali Dunava u Novom Sadu i zvanično otvorena Slobodna zona Šodroš. U prisustvu velikog broja aktivista i građana koji im pružaju podršku, ovim je započet program obeležavanja 100 dana solidarnosti i odlučnosti u odbrani šume Kameničke ade, Šodroša i Ribarca.

„Mi, zajednica Šodroš Survivor Kampa, danas proglašavamo Slobodnu Zonu Šodroš na prostoru Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva. Zahtevamo da prestane institucionalno, političko i fizičko nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu; otimanje javnog dobra iz ruku građana, kako bi se namirile političke i koruptivne sprege na relaciji Grad – investitori; nezakonito postupanje i nepostupanje nadležnih institucija na republičkom, pokrajinskom i gradskom nivou kada je u pitanju životna sredina i priroda“, stoji između ostalog u Proglasu.

Dalje se, između ostalog, od nadležnih traži da povuku Generalni urbanistički plan Novi Sad 2030 i da proceduru njegove izrade u potpunosti vrate na početak i usklade sa zahtevima građana i stručnjaka „koji nisu ucenjeni i pod uticajem režima i investitora“. Traži se i obustavljanje svih radova na Šodrošu, Dunavcu i Kameničkoj adi, kao i da se jasno utvrde i sankcionišu nalagodavci i izvršitelji bespravne seče šume koja se dogodila 11. juna, na parceli koja je javno vlasništvo.

„Mi, prisutni, obavezujemo se na beskompromisnu borbu na strani čoveka, prirode i javnog interesa, a protiv korupcije, politikantstva i krupnog kapitala“, zaključuje se ovim proglasom.

Vesna Jakovljević iz OSNA-e rekla je za Autonomiju da je crta podvučena kada je došlo do sukoba sa teškim mašinama Milenijum tima na Kamničkoj adi, kao i da se nada da više nikome neće pasti na pamet da pokuša da uzurpira i devastira  makar deo ovog područja za koji se traži zaštita.

„Više ne pričamo ni o zakonima, ni o dozvolama, da li Koridori imaju rešene imovinsko pravne odnose ili nemaju, ne interesuje nas više ništa. Mosta biti neće, Novog Sada na vodi takođe biti neće, a Šodroš i ova predivna oaza, ova pluća Novog Sada moraju biti prepoznati i dobiti ono što zaslužuju a to je da se sačuvaju, da dobiju zaštitu i ostanu za buduća pokolenja“, istakla je ona.

Kada je u pitanju najavljena radikalizacija, Jakovljević kaže da će ona zavisiti od poteza nadležnih institucija, navodeći kako sada treba da se stvari uzmu za ozbiljno i da se započne komunikacija onako kako je to trebalo da bude od samog početka. Kada je u pitanju odlazak gradonačelnika Vučevića i eventualna promena odnosa sa njegovim nasledikom, Jakovljević smatra da sve odluke dolaze iz istog lonca i da će i dalje biti tako.

Obeležavanje 100 dana kampa obuhvata dva dana, a današnji je počeo je programom pod nazivom „Upoznaj šodroški svet iz čamca sa Markom i drugarima“, koji je zbog kiše pretvoren u šetnju obalom Šodroša. Biolozi, ornitolozi i ekolozi upoznali su tom prilikom zainteresovane sa živim svetom Ribarca, Šodroša i Kameničke ade, na čijem prostoru živi preko 200 zabeleženih zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. Večerašnji program završen je koncertom rege benda Glasovi iz unutrašnjosti.

Program Slobodna zona Šodroš, nastavlja se sutra, prvo će u 20 časova biti emitovan film iznenađenja, a onda će u 20:30 biti održana tribina pod nazivom „Čija je ovo zemlja?“ na kojoj će govoriti aktivistkinja organizacije “Pravo na vodu” iz Beograda Iva Marković, advokat Sarah El Sarag, Predrag Voštinić iz “Lokalnog Fronta” Kraljevo i Aleksandar Lazarević, aktivista inicijative „Sačuvajmo zelene površine Telepa“ iz Novog Sada.

Ranije danas, organizacije okupljene oko Ekološkog fronta Novi Sad, uputile su otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, republičkoj i pokrajinskoj vladi sa zahtevom da odmah odustanu od projekta “Novi Sad na vodi”.

Dalibor Stupar i Svetlana Paramentić (Autonomija)