Skip to main content

Skandal na svečanosti povodom Dana pobede, recitovane ljotićevske pesme

Info 10. мај 2021.
3 min čitanja

Svečana akdemija povodom Dana pobede, kojoj je prisustvovao čitav državni vrh, obeležena je skandaloznim recitovanjem pesama fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”, saopštila je Partija radikalne levice.

Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je u pisanoj izjavi članica Predsedništva Partije radikalne levice istoričarka Milena Repajić.

Ona je istakla da istorijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije i ocenila da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma.

Partija radikalne levice zahteva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smene svih odgovornih za njenu organizaciju.

U saopštenju se podseća da su fašističke jedinice Dimitrija Ljotića učestvovale u najgorim zverstvima okupatora tokom Drugog svetskoj rata, a 1944. su čak postale korpus SS divizija.

PSG: Fašistički pir na Svečanoj akademiji

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas političku i krivičnu odgovornost od ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zbog veličanja fašizma na Svečanoj akademiji, kojoj je sinoć prisustvovao čitav državni vrh, a povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

„Zgroženi smo činjenicom da je na tom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija ‘Zbor’, kao i da se te pesme izvode zajedno sa pesmom Desanke Maksimović ‘Krvava Bajka’, koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije ‘Zbor'“, navodi se u saopštenju PSG.

U tom pokretu su istakli da su tokom izvođenja ovih pesama uklonjene strofe u kojima se jasno pominju Ljotić i „Zbor“, što, kako navode, pokazuje nameru da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

„Sloboda koja se u ovim pesmama pominje označava pobedu fašizma u Srbiji i slobodu od Jevreja, Roma, svih drugih manjina i komunista“, navodi se u saopštenju.

Nova stranka zahteva smenjivanje vrha RTS

Nova stranka zahteva hitno smenjivanje direktora Radio-televizije Srbije (RTS) i urednika, i zvanično izvinjenje RTS građanima jer je taj javni servis u nedelju emitovao šest ljotićevskih koračnica tokom proslave Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Nova stranka je ocenila da je „neobjašnjivom uređivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, pretvoren u bedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota“.

„Bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svesna namera čelnih ljudi javnog servisa, očito je da je na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korenitu izmenu istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo“, upozorila je Nova stranka.

Ukazala je da „pesme koje slave sluge fašista i narodnih izdajnika, gazeći po narodnim herojima koji su živote dali boreći se protiv okupatora, svedoče o potpunom posrnuću RTS, o čijem neprofesionalnom radu na svim programskim nivoima Nova stranka upozorava godinama, boreći se za slobodan i objektivan rad svih medija, a pogotovu onog koji plaćaju (kroz pretplatu) svi građani Srbije“.

„Ovoga puta, nakon obeležavanja Dana pobede, RTS-ov slogan „Vaše pravo da znate sve“ mogao bi se lako preimenovati u „Vaše pravo na prekrojenu istoriju„, zbog čega neko mora da odgovara“, smatra Nova stranka.

„Ovakvi propusti, ukoliko su oni u pitanju, ili još gore – svesni potezi, nikako ne doprinose dubokom naklonu borcima za slobodu, kao ni pravilnom usmerenju budućih generacija na put poštovanja antifašističkih vrednosti“, piše u saopštenju.

Nova stranka dodaje da „nikakvi pokušaji revizije ne mogu falsifikovati istoriju, a dužnost svih nas jeste da je od takvih nasrtaja i zaštitimo“.

(FoNet, Beta)