Skip to main content

Privremeno prekinuta blokada Filozofskog u Novom Sadu posle posete rektora i dva dekana

Vojvodina 31. мар 2024.
2 min čitanja

"I rektor Marić i dvojica dekana koji su razgovarali sa studentima u blokadi su potpisnici podrške predsedniku Aleksandru Vučiću"

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu privremeno je prekinuta pošto su tu visokoškolsku ustanovu posetili rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Marić i dekani dva novosadska fakulteta. Studenti su u večernjim časovima napustili fakultet.

Mladi koji se predstavljaju kao studenti Univerziteta u Novom Sadu aplauzom su dočekali rektora Madića i dekane Fakulteta tehničkih nauka i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Borisa Dumnića i Patrika Drida. Posle obavljenog razgovora studenti su poručili da će privremeno prekinuti blokadu Filozofskog fakulteta, ali da ne odustaju od svojih zahteva, a to je da se sankcioniše profesor tog fakulteta i novinar Dinko Gruhonjić.

Marić je podržao zahteve studenata i osudio navodni govor mržnje koji se Gruhonjiću pripisuje.

Na pitanje i insistiranje novinarke N1, on je rekao da nije pogledao ceo snimak u kojem Gruhonjić spominje kako je dobio ime po Dinku Šakiću, komandantu logora u Jasenovcu. On je ostavio mogućnost sumnje da je navedeni snimak montiran.

Na institiranje da odgovori zašto razgovoru nije prisustvovala i dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, on je rekao da se s njom nije čuo, ali da će razgovarati telefonom.

Živančević Sekeruš je na sednici Senata Univerziteta ranije ove nedelje iznela zahtev da Univerzitet u Novom Sadu reaguje pobodom blokade Filozofskog fakulteta, ali do današnje posete rektora – reakcije nije bilo.

I rektor Marić i dvojica dekana koji su razgovarali sa studentima u blokadi su potpisnici podrške predsedniku Aleksandru Vučiću.

Rektor: Studenti domaćini, a novinar – ubačeni element

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić, zajedno sa dekanom Fakulteta tehničkih nauka i dekanom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, došao je danas na pregovore sa studentima – gde je odlučeno da će zbog ispitnog roka biti obustavljena blokada.

Oni su potom govorili za medije, a ekipa N1 zakasnila je na konferenciju – jer osim prorežimskh medija koji su bili na licu mesta i pre nego što se rektor obratio – niko od medija nije bio obavešten o ovome.

Na ovoj konferenciji su između ostalog osudili navodni govor mržnje profesora Gruhonjića ali su i izbegavali odgovor na pitanje zasto nema dekanice Filozofskog fakulteta.

Tom prilikom došlo je i do verbalnog okršaja, nakon što je rektor Univerziteta u Novom Sadu targetitao novinara 021, kad je rekao da je “ubačeni element”.

Rektor i dekani su nakon odgovora na pitanja novinara N1 i 021 dobijali aplauze studenata, te su i medijima rekli da ih ne trebamo nazivati ošišanim muškarcima jer su studenti.

Mladići koji su sve vreme bili iza rektora su onda podigli indekse – a nakon što je naša reporterka rekla da podignu indekse studenti Filozofskog fakulteta – nisu to uradili.

APV: Među „zabrinutim studentima radnici javnih preduzeća

Akcija progresivne Vojvodine saopštila je nakon blokade da je „na osnovu javno dostupnih snimaka“ sa skupa blokade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prepoznala više radnika javnih i javnih komunalnih preduzeća koji glume zabrinute studente.

Kako navode, primetili su radnike JKP „Vodovod i kanalizacija“, JKP „Put“, JKP „Gradsko zelenilo“.

„To nisu nikakvi studenti, već plaćeni stranački aktivisti. Plaćeni time što su zaposleni u javnom sektoru, a ne odlaze na posao“, upozorila je APV u saopštenju.

Za ponedeljak, u 13 sati zakazana je tribuna profesora Filozofskog fakulteta o slobodi govora i govoru mržnje na stepeništu Rektorata Univerziteta.

(N1/Autonomija, foto: 021.rs)