Skip to main content

Pristalice Navaljnog postavile repliku ćelije ispred ambasade Rusije u Berlinu

Planeta 24. jan 2023.
< 1 min čitanja

Pristalice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog demonstrirale su ispred ambasade Rusije u Berlinu, gde su postavile repliku male zatvorske ćelije u koju je on više puta prebacivan, u pokušaju da podignu svest o njegovoj sudbini.

Neki od stotinak učesnika protesta, među kojima je bio i brat opozicionara Oleg Navaljni, transparentima su pozivali na oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji, dok su drugi tražili da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bude suđeno za ratne zločine u Ukrajini.

Organizator skupa Leonid Volkov, čelnik antikorupcijske organizacije koju je Navaljni osnovao pre više od decenije, rekao je da „postoji veza između onoga što mu se dešava i rata u Ukrajini“.

Navaljni je više puta govorio protiv rata pred sudom, a Volkov je danas kazao da su trovanje opozicionara 2020. godine i njegovo kasnije zatvaranje po povratku iz Nemačke, bili deo obračuna Kremlja sa ruskom opozicijom pre početka napada na Ukrajinu.

Volkov je naveo da su ruske vlasti i dalje osetljive na spoljni pritisak, poput nedavne peticije stotina lekara da Navaljni dobije medicinski tretman u zatvoru.

Navaljni (46), najistaknutiji protivnik Putina, izdržava devetogodišnju kaznu u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem. On je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

(Beta, Foto: ap)