Skip to main content

Prikupljanje pomoći za odbranu OK radija koji se našao na udaru osuđivanog lokalnog moćnika

Građani 18. avg 2022.
2 min čitanja

Opstanak OK radija iz Vranja doveden je u pitanje nakon što se našao na udaru višestruko osuđivanog lokalnog moćnika. Iz tog razloga prikupljaju se donacije kako bi se sačuvao ovaj medij.

OK radio već 27 godina služi građanima juga Srbije informišući ih pravovremeno i objektivno uprkos svim pritiscima. Opstanak je doveden u pitanje kada je višestruko osuđivani lokalni moćnik Dejan Nikolić Kantar odlučio da potpuno nelegalno izgradi kladionicu pored zgrad OK radija i time onemogući njegovo funkcionisanje.

U cilju odbrane OK radija od pretnji i pritisaka i obezbeđivanja njegovog neometanog nastavka funkcionisanja potrebno je da prikupimo milion dinara. Svaka vaša donacija nije samo korak bliže opstanku OK radija, već odbrana slobode i zakonitosti. Donirajte na OVOM LINKU.

Vodeći elektronski medij na jugu Srbije se suočio sa pritiscima i pretnjama u Vranju, zajedno sa zaposlenima u internet kafeu “No comment” koji posluje u okviru radija i koji prihodima omogućava održivost radija.

Od vlasnice radija je traženo potpisivanje saglasnosti za izgradnju nelegalne kladionice pored prostorija radija, što je ona odbila zbog nedostatka dozvola. Pretnje upućene vlasnici radija su dovele do toga da potraži zaštitu od strane nadležnih institucija. Građevinska inspekcija je nekoliko puta stopirala izgradnju nelegalnog objekta, ali to nije u potpunosti zaustavilo izgradnju, a nisu zaustavljene ni pretnje koje su upućivane vlasnici radija i zaposlenima.

U aprilu 2022. godine su razbijeni izlozi kafea “No comment”, a u junu je oštećen celokupan inventar i zazidani su prozori OK radija. Ovo je dovelo do zatvaranja internet kafea “No comment”, a samim tim je i uskratilo redovan izvor prihoda OK radiju i otežalo njegovo svakodnevno funkcionisanje.

Pokušaji da se legalnim putem sruši nelegalno sagrađeni objekat se nisu zaustavili, te je tako zakazano rušenje za 29. jun, kada je firma odabrana u procesu javne nabavke saopštila da nije u mogućnosti da pristupi rušenju objekta. Do danas nijedna firma nije konkurisala u procesu javne nabavke da sruši ovaj objekat, što još uvek utiče na zaposlene i rad OK radija.

U Osnovnom sudu u Vranju je 16. avgusta počeo glavni pretres u slučaju između OK radija i okrivljenog Dejana Nikolića Kantara, lokalnog moćnika i vlasnika kladionice za čije potrebe je nelegalno izgrađen objekat pored OK radija. Česti pritisci na slobodne medije u Srbiji otežavaju njihov rad i transparentno informisanje javnosti.

(021.rs)