Skip to main content

Prijetnje za pravdanje genocida

Jugoslavija 12. јул 2018.
3 min čitanja

Ni ovogodišnji komemorativni skup u Potočarima nije mogao proći bez negiranja genocida u Srebrenici i govora mržnje. Javnost i međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini najviše su reagovala na Twitter objavu člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića, koja je ocijenjena kao prijetnja novim genocidom.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) najoštrije je osudio posljednje izjave nekoliko javnih ličnosti koje negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine, te sadrže govor mržnje, čak i prijetnje.

Incko je istakao da je genocid počinjen u Srebrenici činjenica koju su potvrdila dva međunarodna suda. Naglasio je da se oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorificirajući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove porodice nalaze izvan civilizacijskih normi.

„Visoki predstavnik je najoštrije osudio izjavu člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – koja ide mnogo dalje od negiranja. Osim što je gnusna i uvredljiva, ona također prijeti nasiljem i to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon Federacije BiH (FBIH) sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena. Visoki predstavnik poziva nadležna sudska tijela na hitnu reakciju“, prenijela je Inckov stav portparolka Ureda visokog predstavnika (OHR) Ljiljana Radetić.

Ova reakcija je uslijedila nakon što je Rajko Vasić 10. jula, uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, na svom Twitter nalogu objavio: „Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku“.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pridružila se OHR-u u osudi svake vrste negiranja genocida u Srebrenici, glorificiranju ratnih zločina i govora mržnje.

Saopštenjem se oglasilo i Tužilaštvo BiH, rekavši da će izvršiti provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na Twitteru od 10. jula 2018. godine.

Rajko Vasić nije želio da objašnjava svoj istup na društvenim mrežama, niti reaguje na brojne optužbe.

„Zato sam otvorio Twitter kako bih mogao da pišem ono što mislim. Ostalo nije moja briga. Da sam ja neki funkcioner ili nešto, onda bih ja morao da objašnjavam, ovako ne moram…“, kazao je Vasić.

Iz SNSD-a, u kojem je Vasić član Glavnog odbora, saopštili su da ne komentarišu Twitter naloge, niti sadržaje koji se pojavljuju na njima, bez obzira o čijem nalogu je riječ.

„Stavove SNSD-a saopštavaju lica koja su u stranci zadužena za iznošenje stavova stranke, kao i na zvaničnim stranačkim nalozima. Tako ne želimo da komentarišemo ni sadržaj Twitter naloga Rajka Vasića, jer je riječ o njegovom ličnom nalogu“, ističe se u saopštenju SNSD-a.

Novinar i aktivista iz Prijedora Refik Hodžić smatra da se situacija oko Srebrenice progresivno pogoršava.

„Situacija nikada nije bila ovako loša. Dobro znamo da je i sam lider SNSD-a Milorad Dodik otvoreno priznavao u javnim istupima da je u Srebrenici počinjen genocid, međutim, u nekom trenutku politika SNSD-a i drugih stranaka u RS (Republika Srpska) i Srbiji krenula ka jednom od ratnih ciljeva, koje je ustvari zacrtao tadašnji SDS-a (Srpska demokratska stranka) na čelu sa Radovanom Karadžićem, a u kojem je dehumanizacija nesrpskog stanovništva, posebno Bošnjaka, bio jedan od stubova te politike“, smatra Hodžić.
Prema mišljenju Hodžića, ovo što se danas dešava nije više samo negiranje genocida.

„To što je Rajko Vasić izjavio nije negiranje genocida. To je, u stvari, normalizacija genocida kao jednog oruđa u ostvarivanju te politike. On govori – nije da se genocid nije desio, nego desio se i spremite se ako je potrebno da se ponovo desi“, ocijenio je Hodžić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je pozvao sve javne ličnosti, posebno izabrane političare bez obzira na etničku pripadnost, da javno odbace govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i negiranje genocida. Stranke čiji članovi koji sjede u glavnom odboru daju takve izjave rizikuju da i same snose značajnu pravnu odgovornost, upozorio je Valentin Incko.

(Erduan Katana, Slobodna Evropa)