Skip to main content

Prijava zbog lažiranja sednice Saveta MZ Liman

Vojvodina 05. окт 2021.
2 min čitanja

Savet novosadske Mesne zajednice Liman demantovao je na večerašnjoj sednici tekst letka koji se pojavio danas u toku jutarnjih časova u toj MZ, a koji predstavlja navodni zapisnik sa današnje fantomske sednice u kojem nezavisni kandidati, članovi Saveta, daju podršku predstavnicima opozicionih partija, navodeći da „sa lažima koje su iznete na flajeru“ nemaju nikakve veze.

– Deljenje ovakvog materijala vidimo kao još jedan od pritisaka na rad našeg Saveta, a koji se nadovezuje na sve prethodne i kao ugrožavanje prava na samostalno delovanje i odlučivanje u okviru mesne samouprave. Jezik kojim je napisan lažni izveštaj govori u prilog nezdravoj političkoj atmosferi u gradu i o malicioznosti onih koji su ga sastavljali – stoji u saopštenju usvojenom na večerašnjoj sednici.

Takođe, Savet smatra da u neovlašćenoj zloupotrebi službenog zaglavlja i širenja lažnih vesti postoje i elementi krivičnog dela, zbog čega apeluje na nadležne institucije „da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da bi se počinioci pronašli i procesuirali“.

– Naša namera je bila da se ogradimo od ovoga pošto nemamo apsolutno nikakve veze sa tim flajerom, a s obzirom da smatramo da u njemu zaista ima elemenata krivičnog dela, pre svega bih morao da se konsultujem sa nekim pravnim licem, da vidim tačno o čemu se radi, pa ćemo u narednim danima podneti prijavu – rekao je za Autonomiju predsednik Saveta Dragoljub Perković.

Sa večerašnje sednice MZ Liman

Tokom rasprave ukazano je i da je reč o profesionalnim flajerima, koji su štampani na skupom papiru, a ne fotokopirani, zbog čega se sumnja da iza toga ne stoji pojedinac.

Podsetimo, u jutarnjim časovima, na vetrobranska stakla parkiranih automobila na Limanu 1 okačeni su leci sa tekstom navodnog zapisnika sa sastanka Saveta MZ Liman, koji je navodno sazvan na inicijativu nezavisnih članova tog tela, iako je sednica održana tek večeras u 18 časova. Nepoznati autori tih letaka, falsifikovali su memorandum mesne zajednice, odnosno njegovo zaglavlje, kako bi izgledalo da je u pitanju autentičan dokument.  

„Mi nezavisni članovi saveta, jednoglasno smo odlučili da damo svoj glas konceptualnoj politici Borislava Novakovića, Bojana Pajtića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. Ovim putem pružamo bezrezervnu podršku Borislavu Novakoviću i njegovom sinu Nikoli, jer je u tekućim okolnostima političkog života apsolutno legitimno braniti sebe i svoje najbliže svim raspoloživim sredstvima“, piše na flajeru.

Lažni leci i izveštaj o njima na lokalnom portalu pojavili su se u isto vreme, dvanaestak časova pre zakazane sednice, a tekst nije izmenjen uprkos tome što je već tokom dana bilo jasno da sednica sa tim dnevnim redom nikada nije održana, niti je sporni zaključak usvojen.

Savet MZ „Liman“ večeras je usvojio i saopštenje u kojem poziva nadležne da reaguju zbog nedavnog bušenja guma na automobilu člana Saveta Vladimira Ilića. Između ostalog, u saopštenju se ističe da, osim materijalne štete, taj vandalski čin za posledicu ima dodatnu degradaciju već uveliko narušene političke atmosfere u Novom Sadu.

– Apelujemo na nadležne službe, gradonačelnika, zaštitnika građana i ostale da nedvosmisleno osude nasilje i ne dozvole njegovu dalju eskalaciju, te da u skladu sa vlastitim ingerencijama zaštite imovinu i prava građana – navodi se u saopštenju usvojenom na večerašnjoj sednici Saveta MZ Liman.

Dalibor Stupar (Autonomija)