Skip to main content

Prigožin, šef Vagnera, optužio ruski vojni vrh da je prevarom naveo Putina da pođe u rat

Planeta 23. јун 2023.
2 min čitanja

"Kremlj na bojnom polju zapravo gubi teritorije koje je osvojio"

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke formacije Vagner, izneo je danas tvrdnju preko društvene mreže Telegram, da je Rusija pošla u okupaciju Ukrajine iz „potpuno drugačijih razloga“ u odnosu na proklamovane, da je njen vojni vrh čitavu operaciju loše isplanirao, i da Kremlj na bojnom polju zapravo gubi teritorije koje je osvojio, prenosi Si-En-En (CNN).

Prigožin je takođe optužio ruski vojni vrh za napad na vojni kamp Vagnera u kojem je poginuo „ogroman broj“ njegovih plaćenika.

Takođe je rekao da je rusko ministarstvo odbrane prevarilo Vagner i obećao je da će „odgovoriti na te zločine“.
Prigožin, poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“, u javnom je sukobu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i šefom ruskog generalštaba Valerijem Gerasimovim. U današnjem obraćanju sa nepoznate lokacije, on je kritikovao razloge svoje zemlje za polazak u rat 24. februara 2022. godine, i optužio ruski vojni vrh da je obmanuo Putina i naveo ga da pokrene akciju, koju Moskva službeno naziva „specijalnom operacijom“.

Prema njegovim rečima, „specijalna operacija“ nije pokrenuta zato što su Ukrajina ili NATO bili pretnja po Rusiju, uprkos onome što Moskva tvrdi, a situacija na istoku Ukrajine nije se menjala tokom osam godina otkako je Rusija anektirala Krim, pri čemu su obe strane povremeno napadale jedna drugu – ali bez eskalacije.

„Na dan 24. februara ništa se naročito posebno nije dešavalo. A onda imamo ministarstvo odbrane koje pokušava da zavara javnost, pokušava da zavara predsednika i priča priču kako je na delu bezumna agresija Ukrajine i da će oni (Ukrajinci) da nas napadnu zajedno sa NATO blokom. Prema tome, takozvana specijalna operacija je 24. februara pokrenuta iz potpuno drugih razloga“, rekao je Prigožin u nastupu preko Telegrama.

Prigožin je prethodno branio zvanične razloge za polazak u rat, ali je žestoko kritikovao Sergeja Šojgua, sa kojim je u direktnom sukobu zbog ugovora sa vojskom.

Prigožin sada tvrdi da je ministarstvo odbrane dovelo Putina potpuno u zabludu i optužio je Šojgua da ne govori Putinu istinu o stanju na bojnom polju u Ukrajini. On tvrdi da ruske trupe gube uporišta na jugu Ukrajine i da je cela invazija „loše planirana operacija“.

„Stvarnost u ovom trenutku je da se ruska armija povlači u Zaporožju i Hersonu. Oružane snage Ukrajine probijaju se kroz rusku armiju; kupamo se u krvi, niko ne raspoređuje rezerviste, kontrola ne postoji“, rekao je Prigožin.

Što se tiče napada na Vagner, Prigožin je rekao da je ruski vojni vrh izvršio „podmuklu prevaru“.

„Pokušali su da nas liše mogućnosti da branimo naše domove, i umesto toga krenuli su u lov na ‘vagnerovce’. Bili smo spremni na ustupke ministarstvu odbrane, da predamo naše oružje i nađemo rešenje za to kako ćemo nastaviti da branimo našu zemlju. Ali taj šljam se nije smirio“, rekao je Prigožin, u odvojenom audio snimku na Telegramu.

Takođe je rekao: „Videli su da nismo slomljeni, pa su krenuli u napade na naše kampove. Ogroman broj naših boraca je poginuo, naše braće po oružju. Odlučićemo kako ćemo odgovoriti na ove zločine. Sledeći potez je naš“.

Prema Prigožinovim rečima, ruske snage su „zbrisale desetine“ Vagnerovih plaćenika.

(Beta, Foto: Screenshot)