Skip to main content

Pretresi u prostorijama Evropskog parlamenta zbog ruskog mešanja u evropske izbore

Planeta 29. мај 2024.
2 min čitanja

"Ovo je usledilo nakon što su češke obaveštajne službe otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva"

Belgijski istražitelji pretresli su prostorije Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, u okviru istrage o ruskom mešanju u evropske izbore, potvrdile su 29. maja vlasti u Belgiji.

Kako izveštavaju mediji u Belgiji, pretresi su obavljeni u kancelariji jednog saradnika u Evropskom parlamentu u Briselu, kao u u njegovoj kući u briselskom naselju Skarbek.

Pretres u francuskom gradu Strazburu, kako javljaju lokani mediji, urađen je na zahtev belgijskog istražnog sudije i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust), kao i francuskim pravosudnim organima.

Ovaj pretres je izvršen u kancelariji istog saradnika Evropskog parlamenta. Iako nema podataka o kojem „saradniku“ je reč, pojedini mediji spominju da se radi o osobi koja je zaposlena u kabinetu jednog zastupnika iz krajnje desničarske partije.

Pretresi su povezani su sa takozvanim slučajem „Russia gate“, gde su poslanici Evropskog parlamenta plaćeni da promovišu rusku propagandu preko sajta Voice of Europe (Glas Evrope).

„Postoje indicije da je dotični službenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome“, saopštili su belgijski organi za provođenje zakona.

Ovaj medij je sankcionisan od Evropske unije u poslednjem paketu restriktivnih mera koji je usvojen tokom maja.

Nekoliko novinskih kuća identifikovalo je osumnjičenog kao Gijoma Praduru, službenika poslanika EU Marsela de Grafa iz krajnje desničarske holandske stranke Forum za demokratiju, piše AP.

Osoba upućena u istragu potvrdila je da su izveštaji tačni. Zvaničnik nije smeo da govori javno, jer je istraga u toku.

De Graf je na društvenoj platformi X rekao da vlasti nisu kontaktirale njega ni Praduru.

„Za mene je sve ovo potpuno iznenađenje. Nisam umešan ni u jednu takozvanu rusku operaciju dezinformisanja. Imam svoja politička uverenja i proklamujem ih. To je moj posao kao poslanika u Evropskom parlamentu“, napisao je on.

Premijer Belgije Alexander de Croo (Aleksandar de Kro) ranije je potvrdio da je belgijsko federalno tužilaštvo otvorilo i istragu o ruskom mešanju u Evropskom parlamentu.

Ovo je usledilo nakon što su češke obaveštajne službe otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva, a koja širi prorusku propagandu preko web stranice Voice of Europe.

Na teritoriji EU se između 6. i 9. juna održavaju izbori za novi saziv Evropskog parlamenta. Više od 400 miliona građana će izabrati njihove zastupnike u ovoj instituciji.

Rezultat ovih izbora će se odraziti i na imenovanje čelnika institucija EU, odnosno Evropske komisije, Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

Njih imenuju lideri članica EU, a imenovani čelnici institucija biće iz partija koje su dobile najviše glasova na evropskim izborima.

Ova godina se u briselskim krugovima naziva „superizborna godina“.

Osim izbora za institucije EU, u nekim državama članicama se ove godine održavaju ili su već održani nacionalni izbori, a 2024. je izborna godina i u Sjedinjenim Američkim Državama što je takođe važno za transatlantske odnose.

EU institucije čine sve da se izbore sa kampanjom dezinformacija koja dolazi iz Rusije s ciljem da se utiče na izborni rezultat.

Prema svim anketama, desničarske partije će doživeti rast, a tradicionalne partije desnog i levog centra će gubiti mesta, iako se misli da će one i dalje zadržati pozicije na vrhu liste, iako sa slabijim rezultatima.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Pixabay)