Skip to main content

Presuda Trumpu o građanskoj prevari teška 355 miliona dolara

Planeta 19. феб 2024.
5 min čitanja

"Sudija Engoron je, nakon dvoipomjesečnog postupka, presudio da je Trump učestvovao u višegodišnjoj zavjeri s najvišim rukovodiocima svoje kompanije,"

Bivši predsjednik SAD Donald Trump kažnjen je sa 355 miliona dolara plus kamate, u presudi koju je 16. februara donio njujorški sudija, utvrdivši da je Trump godinama lagao o svom bogatstvu u finansijskim izvještajima koje je koristio za osiguranje kredita i sklapanje poslova dok je gradio svoje carstvo nekretnina.

Trumpa, koji se nastoji vratiti u Bijelu kuću, finansijska kazna neće dovesti do bankrota jer je najveći dio njegovog bogatstva u nekretninama koje vrijede mnogo više od izrečene kazne, ali bi ga mogla koštati sve raspoložive gotovine dok uticaj nenovčanih kazni također može uzrokovati značajne posljedice, pišu svjetski mediji.

Velike kamate

Njujorški sudija Arthur F. Engoron u petak je porazio Donalda Trumpa u slučaju višegodišnje građanske prevare, proglasivši bivšeg predsjednika odgovornim za urotu za manipulisanje njegovom neto imovinom i naredivši mu da plati kaznu od gotovo 355 miliona dolara plus kamate koje bi mogle izbrisati njegovu čitavu zalihu gotovine, napisao je New York Times.

Sudija je zabranio Trumpu da u naredne tri godine obavlja najviše pozicije u bilo kojoj kompaniji koja posluje u na području države Njujork, uključujući dijelove njegove vlastite Trump Organization.

Također je nametnuo dvogodišnju zabranu odraslim sinovima bivšeg predsjednika i naredio im da svaki plati više od četiri miliona dolara. Sudija je također naredio da plate značajne kamate, čime je kazna za bivšeg predsjednika, prema riječima glavne tužiteljice Letitie James, porasla na 450 miliona dolara.

U svom nekonvencionalnom stilu, napisao je list, sudija Engoron je kritikovao Trumpove jer su godinama odbijali da priznaju nedjelo. „Njihov potpuni nedostatak kajanja i griže savjesti graniči s patologijom“, rekao je. Dodao je da mu Trumpovo odbijanje da prizna grešku nije ostavilo drugog izbora nego da zaključi da će, ako ne bude spriječen, bivši predsjednik nastaviti s prevarama.

Trump će se žaliti na finansijsku kaznu, ali će morati doći do novca ili osigurati kauciju u roku od 30 dana. Na konferenciji za novinare iz svog doma u Palm Beachu, Florida, Mar-a-Lago, u petak navečer, Trump je napao tužiteljicu James i sudiju Engorona, nazvavši ih „korumpiranim“.

Presuda od petka dolazi u trenutku kada se Trump suočava s početkom suđenja po optužbi tužioca Manhattana krajem sljedećeg mjeseca i s još 57 tačaka optužnice u tri druga krivična predmeta. Međutim, ističe New York Times, ništa neće boljeti toliko koliko najnovija finansijska kazna.

Ako se ona potvrdi u žalbenom postupku, mogla bi izbrisati polog likvidnosti – gotovinu, dionice i obveznice – koji je Trump izgradio u svom postpredsjedničkom periodu, napisao je list dodajući da je Trump prošle godine pod zakletvom tvrdio da ima više od 400 miliona dolara u gotovini.

Finansijska bol

Nakon izrečene finansijske kazne Donaldu Trumpu, pravni stručnjaci kažu da će čak i čovjek s bogatstvom bivšeg predsjednika osjetiti bol, istakao je BBC.

„Neće odjednom postati radnička klasa“, rekla je bivša savezna tužiteljica Diana Florence. „Ali to će biti mnogo novca. Njegovo će bogatstvo biti značajno smanjeno.“

Prema jednom izračunu časopisa Forbes, Trumpovo ukupno neto bogatstvo iznosi 2,6 milijardi dolara. Kancelarija glavne tužiteljice Njujorka procijenila je njegovu godišnju neto vrijednost na dvije milijarde dolara 2021. godine. Na temelju tih procjena, ukazuje britanski javni servis, kazna od 354,9 miliona dolara koštala bi Trumpa otprilike 14-17 posto njegovog bogatstva.

Međutim, povrh ove prijeteće kazne, on već duguje spisateljici E Jean Carroll 83,3 miliona dolara odštete iz odvojenog slučaja za klevetu koji je okončan u januaru. Ova kombinovana finansijska opterećenja, veća od pola milijarde dolara, mogla bi predstavljati više novca nego što Trump ima na raspolaganju.

Pravni stručnjaci kažu da ima nekoliko mogućih opcija. Kako bi izbjegao sve plaćanje unaprijed, Trump bi mogao pokušati osigurati garanciju treće strane da može platiti punu kaznu. To bi ga koštalo mnogo više miliona, s dodatnim kamatama i naknadama.

Mogao bi, također prodati imovinu da skupi dovoljno novca. Velik dio Trumpovog bogatstva vezan je uz njegove poslove u vezi s nekretninama. Forbes je utvrdio da je njegovo carstvo nekretnina u Njujorku procijenjeno na 490 miliona dolara. Njegov portfelj uključuje mnoge druge nekretnine širom zemlje, s golf terenima, stambenim tornjevima, hotelima, pa čak i vinarijom.

Procjenjuje se da njegov udio u Trump Media & Technology Group, koja upravlja platformom za razmjenu poruka Truth Social i traži javnu berzu, iznosi gotovo četiri milijarde dolara. Ali način na koji ulagači cijene tu kompaniju jako se promijenio posljednjih mjeseci; a prema uslovima posla, ne bi mu bilo dopušteno prodati dionice kako bi odmah skupio novac.

Jedna od opcija je i da Trump zatraži novac od svojih vjernih pristalica, međutim, ukazuje BBC na mišljenja pravnih stručnjaka, prikupljanje sredstava možda nije praktično u Trumpovom slučaju jer bi velika kazna „stvorila pravi problem novčanog toka za njega da dođe do devet cifri u gotovini u vrlo kratkom roku“.

Uticaj nenovčanih kazni

Presuda Trumpu za prevaru u Njujorku ozbiljno će oštetiti njegov bankovni račun, ali nenovčane kazne mogle bi biti posebno bolne za njegovu kompaniju, ocijenio je Wall Street Journal.

Sudija Arthur Engoron je u svojoj odluci zabranio bivšem predsjedniku obavljanje dužnosti izvršnog direktora Trump Organization ili bilo koje druge njujorške kompanije na tri godine, a njegovim sinovima Ericu i Donaldu Trumpu Jr. na dvije godine. Trumpu i njegovoj kompaniji također je tri godine zabranjeno podnošenje zahtjeva za kredite u državi Njujork.

Ukupna ograničenja će natjerati Trumpov konglomerat nekretnina da ponovno osmisli kako posluje unutar i van Njujorka, a sve pod strogim kontrolom sudskog nadzornika. Sudija je naredio postavljanje nezavisnog direktora za usklađenost u Trump Organization.

Zabrana zaduživanja mogla bi imati najveći uticaj, rekli su advokati, jer je većina velikih američkih banaka registrovana ili ima ugovor s državom Njujork. Trump bi i dalje mogao dobiti zajmove negdje drugdje, ali bi proces bio opterećujući i vjerovatno bi uključivao manje institucije, tvrde stručnjaci.

Glasnogovornica Trump Organization rekla je da je presuda loša za poslovanje u državi te da „ako se dopusti da ova presuda ostane na snazi, samo će dodatno ubrzati nastavak egzodusa kompanija iz Njujorka“.

U svom uredničkom komentaru, Wall Street Journal ocjenjuje da je kazna za napuhivanje vrijednosti imovine u papirologiji za kreditore koja je izrečena Trumpu nestvarna te da, s obzirom na to da niko nije izgubio novac, kazna „miriše na političko pretjerivanje“.

Posebno zabrinjava to što je ovaj slučaj pokrenula državna tužiteljica Letitia James, demokratkinja koja je u kampanji za obavljanje dužnosti tužiteljice obećavala da će Trumpa proglasiti krivim za nešto, napisao je konzervativni list, uz ocjenu da je da je riječ o zloupotrebi zakona i primjeru ciljanog građanskog progona.

Lažne tvrdnje o bogatstvu bile presudne

Najnovija presuda zadire u srž Trumpove slike kao bogatog, lukavog mogula za nekretnine koji je postao politička sila, ocijenio je Associated Press.

Finansijska kazna, zapanjujuća čak i za poslovnog čovjeka koji je vidio kockarnice, aviokompanije i druge poslove, povećava Trumpove sve veće zakonske dugove i, kako ističe AP, mogla bi republikanskog predsjedničkog kandidata dovesti u ozbiljni novčani škripac dok vodi kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće.

Sudija Engoron je, nakon dvoipomjesečnog postupka, presudio da je Trump učestvovao u višegodišnjoj zavjeri s najvišim rukovodiocima svoje kompanije, Trump Organization, kako bi prevario banke i osiguravajuće kuće o veličini svog bogatstva i pravoj vrijednosti takvih nekretnina kao što su Trump Tower na Manhattanu i njegov Mar-a-Lago klub na Floridi.

Trump i njegovi suoptuženici bili su optuženi da su godinama precijenili penthouse u Trump Toweru na Manhattanu na temelju brojki u kojima je pogrešno navedena kao tri puta veća od stvarne veličine.

Također su bili optuženi da su procijenili njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi na više od 612 miliona dolara na temelju ideje da se imanje može izgraditi za stambenu upotrebu, kada je potpisao ugovor kojim se odriče prava da ga razvija za bilo koju namjenu osim za klub.

Trump je „bio svjestan da je oduzeo pravo korištenja Mar-a-Laga kao bilo čega drugog osim društvenog kluba, i bez obzira na to, nastavio ga je cijeniti kao da se može koristiti kao rezidencija jedne porodice“, napisao je sudija u svojoj odluci.

Na suđenju je Trump insistirao na tome da vjeruje da Mar-a-Lago trenutno vrijedi između jedne i 1,5 milijardi dolara. To bi ga činilo „vrijednijim od najskuplje privatne rezidencije navedene u zemlji za otprilike 400 posto“, napisao je Engoron.

Trump je, prema pisanju AP, kritikovao odluku sudije i požalio se da je kažnjen jer je „izgradio savršenu kompaniju, sjajan novac, sjajne zgrade, sjajno sve“.

Bivši predsjednik još nije u mogućnosti uložiti žalbu na odluku jer službenik u Engoronovoj sudnici još uvijek mora podnijeti dokumentaciju kako bi ona postala službena. Nakon što se to dogodi, Trump može podnijeti žalbu Žalbenom odjelu Njujorka, dok žalbeni postupak obično traje mjesecima, ako ne i godinu ili više.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)