Skip to main content

Preporuka o dodjeli statusa kandidata BiH bez ikakvih uslova, potvrdili za RSE iz Delegacije EU

Planeta 14. okt 2022.
3 min čitanja

"Evropska komisija izrazila jasna očekivanja da će bh. vlasti ostvariti napredak, uz novi hitan zamah u osam oblasti"

Evropska komisija dala je preporuku o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez ikakvih uslova, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU, u petak, 14. oktobra.

“Prosto rečeno, ovo znači da je odluka sada na Evropskom vijeću i da nema uslova koje se trebaju ispuniti prije nego Vijeće razmotri kandidatski status”, saopćio je za RSE glasnogovornik Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig.

Naglasio je da je Evropska komisija “izrazila jasna očekivanja da će bh. vlasti ostvariti napredak, uz novi hitan zamah u osam oblasti”.

“Ovih osam oblasti na koje se potrebno fokusirati su konkretni prijedlozi aktivnosti koji se uklapaju u širih 14 prioriteta a koji predstavljaju detaljno razrađene korake procesa EU integracija zemlje”, naveo je Koenig.

Evropska komisija je srijedu, 12. oktobra, predložila dodjelu kandidatskog statusa za BiH sa, kako je rečeno, razumijevanjem da će država ispuniti osam uslova.

Uslovi se kreću od usvajanja paketa zakona o pravosuđu, do zabrane torture i garantovanja slobode medija, a Vijeće EU već u decembru odlučuje o bh. kandidatskom statusu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varelyi poručio je 12. oktobra da je davanje statusa kandidata ponuda Evrope za BiH te da se nakon oktobarskih izbora očekuje brzo formiranje institucija kako bi se mogle fokusirati na postavljene uslove.

Iz Delegacije EU su za RSE naveli da je preporuka Evropske komisije o kandidatskom statusu za BiH važna prekretnica za njen put ka EU. “To je pozitivan signal i jasna poruka građanima ove zemlje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji”, navodi se.

Ističe se da je odluka o dodijeli kandidatskog statusa sada na Evropskom vijeću odnosno zemljama članicama EU.

“Odluku o kandidatskom statusu mogu donijeti samo zemlje članice, ali one to mogu napraviti na osnovu preporuke Evropske komisije”, ističe glasnogovonik Delegacije EU u BiH.

Podsjeća da, nakon što BiH postane zemlja kandidat, inistucije EU će morati donijeti odluke o otvaranju pristupnih pregovora, otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja i konačno o samom pristupanju EU.

“Tokom cijelog procesa, od BiH će se očekivati da izmijeni svoj ustavni i zakonodavni okvir kako bi ugradila EU standarde koji će joj omogućiti da efektivno postane članica Evropske unije. EU će podržati BiH finansijski, administrativno i u tehničkom smislu tokom ovog procesa”, naveli su iz Delegacije EU za RSE.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler predao je 12. oktobra zvanično ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku BiH predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Sattler je nakon toga novinarima, također, kazao kako je preporuka da se kandidatski status BiH odobri bez dodatnih uvjetovanja ali “uz određena očekivanja”.

Očekivanja se, kako je rekao, odnose osobito na oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i provedbe 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije usvojenog 2019. godine.

BiH predat izvještaj EK za 2022. godinu

U 2022. godini BiH ima ubjedljivo najlošiji izvještaj Evropske komisije u usporedbi sa ostalim zemljama, s obzirom na to da EK smatra da nije došlo do napretka u ključnim poljima.

Akcije vlasti Republike Srpske (RS), prema objavljenom izveštaju, odnosno preuzimanje nadležnosti i demontiranje državnih institucija, ugrozilo je perspektivu zemlje za pristupanje u EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU potpisan je 2008. godine, ali je stupio na snagu tek sedam godina kasnije.

BiH je 2016. zvanično podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana (sa izuzetkom Kosova čiju nezavisnost ne priznaju sve članice EU bloka).

Posljednji konkretan korak na evropskom putu BiH je načinjen prije skoro tri godine, 29. maja 2019. kada je Evropska komisija objavila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU sa 14 prioriteta.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Evropska komisija)