Skip to main content

Dvojica braće osuđena na po 40 godina zatvora za ubistvo malteške novinarke

Planeta 14. окт 2022.
2 min čitanja

Braća Dođorđo priznala su krivicu za ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine, a za taj zločin izrečena im je kazna od po 40 godina zatvora, javljaju agencije.

Na početku suđenja Alfred i Džordž Dođorđo su se izjasnili da nisu krivi, ali su nakon duže pauze njihovi advokati saopštili da su priznali krivicu u zamenu za blažu kaznu.

Novinarka Dafne Karuana Galicija istraživala je korupciju na Malti, a ubijena je 16. oktobra 2017. godine kada je pod njen automobil postavljena bomba.

Suđenje je pratio preokret nakon što su tužioci na jutarnjem ročištu rekli da su braća Deđorđo i još jedan saizvršilac, Vinsent Muskat, prvo planirali da pucaju u Galiciu, ali su ipak nabavili bombu i stavili je u njen automobil, javodi agencija Rojters.

Bombu je aktivirao Džordž Deđorđo sa jedne jahte nadomak obale Malte, dok su njegov brat Alfred i Vinskent Muskat bili posmatrači, a Muskat se prošle godine nagodio sa sudom i priznao svoju ulogu u zločinu u zamenu za informacije, pa je osuđen na 15 godina zatvora.

Braća Deđorđo i Vinsent Muskat uhapšeni su u decembru 2017. godine.

U saopštenju iz kancelarije premijera malte Roberta Abele nakon današnjeg izricanja presude ocenjeno je da to predstvalja „važan korak napred, da se ostvari pravda u slučaju koji predstavlja mračno poglavlje u istoriji Malte“, navela je agencija AP.

Do sada su četiri osobe priznale da su učestvovale u ubistvu, a peti osumnjičeni je lokalni biznismen Jorgen Fenek, koji je u zatvoru i čeka suđenje, a tužioci veruju da je on naručilac ubistva.

Advokat braće Deđorđo rekao je da oni traže pomilovanje u zamenu za otkrivanje svih detalja koje znaju o ubistvima, podmetanju bombi i drugim zločinima.

Petočlana porota nije prihvatila njihov zahtev za pomilovanje.

Peta godišnjica ubisstva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije biće obeležena na skupu u nedelju na kojem će se obratiti predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, javila je agencija Rojters.

(FoNet/N1, Foto: Pixabay)