Skip to main content

Preokret na izborima u Češkoj: Premijer Babiš priznao pobedu opozicije

Planeta 09. okt 2021.
2 min čitanja

Češki premijer Andrej Babiš priznao je pobedu opozicionih konzervativaca, demohrišćana i liberala iz koalicije Zajedno na parlamentarnim izborima u petak i danas i čestitao njenom lideru Petru Fijali, ali je rekao da će ipak pokušati da sastavi vladu, ako predsednik Češke Miloš Zeman održi obećanje i ponudi mu to.

„Protiv nas je bilo pet stranaka sa jedinim programom da uklone Babiša. Čudo je što smo ostvarili i ovakav rezultat. Istina je da nismo računali da ćemo biti poraženi. Čestitam Fijali za sjajan finiš, mobilizaciju birača, izašlo je pet odsto više birača nego na prethodnim izborima“, priznao je poraz na konferenciji za novinare Babiš.

Nakon prebrajanja 99,96 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Češkoj, pobedila je koalicija Zajedno sa 27,78 odsto glasova, druga je stranka ANO premijera Babiša sa 27,13 odsto glasova, za njima koalicija Pirata i nezavisnih gradonačelnika sa 15,60 odsto glasova.

U Poslaničkom domu među 200 poslanika svoje će imati još samo radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija koji su osvojili 9,56 odsto glasova, dok ostale stranke, prvi put u istoriji i socijaldemokrate i češki komunisti nisu uspeli da pređu izborni prag od pet odsto.

Iako koalicije Zajedno i PiratiSTAN imaju većinu od 108 poslanika i ponovili su da nijedna od stranaka u njima nema nameru da ulazi u eventualnu vladu sa Babišom, već da će zajedno formirati vladu, Babiš je rekao da će prihvatiti ako mu predsednik Zeman poveri mandat da pokuša da sastavi vladu.

„Mi smo pojedinačno najjači subjekt. Možda ćemo imati i jedan mandat više. Videćemo kako će odlučiti predsednik. Rečeno je da će razgovori biti u sredu, da li će mi poveriti da sastavim vladu ili ne videćemo“, kazao je Babiš.

Češki premijer rekao je da bi taj pokušaj prihvatio i počeo pregovore sa pobednikom izbora, koalicijom Zajedno, ali da svakako neće pregovarati sa Piratskom strankom iz druge koalicije.

„Ako završimo u opoziciji nastavićemo dalje. ANO nije projekt za jednokratnu upotrebu. Mi smo izgubili zbog Praga, Prag nas je porazio, Prag ne podnosi Babiša. Ako mi predsednik da mandat ja ću pregovarati“, rekao je Babiš.

Češku, zbog odluke predsednika Zemana da ignoriše običaj da se pokušaji da sastave vladu daje strankama ili koalicijama koje mogu da obezbede većinu u parlamentu, čekaju po oceni analitičara meseci kada će se voditi besplodni pregovori, a vladaće dosadašnja Babišova vlada u ostavci.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)