Skip to main content

Preminuo filmski reditelj Božidar Nikolić

Kultura 13. maj 2021.
< 1 min čitanja

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini, javila je danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput “Balkanskog špijuna”, “Tri karte za Holivud”, “U ime oca i sina”, a dao je prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu Tamna strana Sunca.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostarenja: Balkanski špijun, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, Tri karte za Holivud, Balkanska braća, U ime oca i sina.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju Tamna strana Sunca. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa tadašnjom SFRJ i s Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u Tamnoj strani Sunca pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film Beštije (1978), a onda i za Život je lep (1985).

Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za Balkanskog špijuna.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

(Beta)