Skip to main content

Prekrečeni murali Gagarinu i Ridu natpisom „Kad se vojska na Kosovo vrati“

Info 27. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Neznanje i glupost onih koji su prekrečili murale Juriju Gagarinu i Džonu Ridu predstavlja činjenicu da su oni oskrnavili istorijske ličnosti"

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) saopštio je da su u noći između petka i subote parolom “Kad se vojska na Kosovo vrati” prekrečeni murali sa likovima sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina i američkog ratnog izveštača Džona Rida u Zemunu.

Taj šablonski grafit nema nikakve veze sa iskazivanjem patriotskih osećanja, već skrnavljenje dva umetnička dela mladih akademskih slikara koji su ulepšavali Zemun i Beograd, navodi u saopštenju SKOJ, ističući da su građani Zemuna „zgroženi“ tim činom, jer je neko na nekreativan način, bez ikakvog razloga skrnavio nečiji umetnički rad i trud.

„Zidovi koji su predstavljali godinama ruglo na zemunskom keju, zahvaljući četvoro mladih akademskih umetnika postali su lepše mesto na radost građana Zemuna i Beograda“, ističu u Savezu komunističke omladine Jugoslavije.

Prekrečena umetnička dela su, kako je ocenjeno, pored estetskog, imala i edukativni karakter preko murala u komunikaciji sa mlađim generacijama.

„Namera, neznanje i glupost onih koji su prekrečili murale Juriju Gagarinu i Džonu Ridu, predstavlja činjenicu da su oni oskrnavili istorijske ličnosti koji su prepoznati kao simboli u današnjoj Rusiji, a koja podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Poruka koja je tim činom poslata Rusiji je kao kad bi neko u toj zemlji prekrečio Nikolu Teslu i napisao ‘Krim je Rusija’ i tvrdio da je to prijateljski čin“, navodi u saopštenju SKOJ.

Mural Juriju Gagarinu su oslikale mlade akademske umetnice Helena i Teodora Jovanović u znak 60 godina od osvajanja kosmosa 2021. godine, a Džonu Ridu, Darko Pantelić i Margarita Smailova 2023. godine.

(FoNet, Foto: printscreen Facebook SKOJ)