Skip to main content

Preko deset miliona dece ostalo bez roditelja zbog kovida

Planeta 19. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Oko deset i po miliona dece u svetu ostalo je bez roditelja ili staratelja zbog kovida 19, procenjuje se u studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Jama pediatrics. Ovaj broj dosta je veći u odnosu na ranije slične procene prema kojima je tokom prvih 14 meseci pandemije oko milion i po mlađih od 18 godina izgubilo staratelja zbog smrti od kovida.

Prema podacima iz poslednje studije najpogođenija su deca u Indiji, Indoneziji i Egiptu.

Procene o broju dece koja su izgubila roditelja ili staratelja zasnovane su na podacima o višku smrtnosti koje su prikupljali SZO, IHM, i Ekonomist.

Prema tim procenama 7,5 miliona mlađih od 18 izgubilo je jednog ili oba roditelja a 10,5 miliona ukupno je ostalo bez roditelja ili staratelja.

Gubitak roditelja predstavlja jedno od najtraumatičnijih iskustava a autori ove studije ističu da ogroman broj dece koja su ostala bez staratelja tokom pandemije nameće obavezu vladama da izgrade sistem podrške za njih.

Suzan Hil, epidemiološkinja na Oksfordu, ističe da iskustvo sa AIDS-om je pokazalo da su tri stvari izuzetno značajne u podršci deci da se oporave – podrška prilikom obrazovanja, materijalna pomoć i obezbeđivanje pomoći staratelju odnosno roditelju koji je ostao bez partnera.

-Identifikovanje dece kojoj je potrebna pomoć i obezbeđivanje te pomoći brzo je ono na čemu pod hitno treba raditi – kazala je Hil.

Za sada jedino su se Amerika i Peru obavezali da će obezbediti pomoć za decu koja su ostala bez roditelja zbog kovida 19.

(Danas, Foto: pexels-billow)