Skip to main content

Predstavom francuskog teatra otvoren osmi Šekspir festival u Čortanovcima

Kultura 04. jul 2021.
< 1 min čitanja

Predstavom „Tragedija Hamleta“ francuskog teatra „Des Lumières et des Ombres“, koju je režirao Gi Pjer Kulo, sinoć je otvoren Osmi međunarodni Šekspir festival koji se od ove godine održava se u julu i u oktobru.

Na festivalu koji se održava u Vili Stanković u Čortanovcima, u Sremu, pod vedrim nebom kao u Šekspirovo vreme, u ambijentu koji podseća na srednjovekovni, večeras od 20.00 sati publici će se predstaviti Narodni teatar Bitola iz Severne Makedonije predstavom „History of Motherfuckers – Korolian“, u režiji Andraša Urbana.

Kako je najavljeno, u oktobru će biti odigrana i predstava „Magbet“ u izvođenju italijanskog pozorišta „Sardegna Teatro“.

U okviru pratećeg programa u Kulturnom centru Novog Sada sutra i prekosutra će biti prikazani filmovi po motivima Šekspirovih dela „Koriolan“ u režiji Ralfa Finsa i „Bura“ u režiji Džulije Tejmur.

Festival je 2014. godine osnovao reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u londonskom Glob teatru 2012. godine, a program festivala čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela.

Festival je deo Evropske mreže Šekspir festivala (European Shakespeare Festival Network).

Gosti Šekspir festivala u Srbiji do sada su bila pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Grčke, Gruzije, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Finske.

(Beta)