Skip to main content

Predstavnik Kongresa iz Teksasa: Brine me uticaj Rusije na Balkanu

Jugoslavija 10. jun 2022.
< 1 min čitanja

Član Kongresa iz američke savezne države Teksas Majkl Mekol (Michael McCaul) izrazio je danas zabrinutost “zbog uticaja Rusije na zemlje Zapadnog Balkana”.

“Zabrinut sam zbog uticaja koji Rusija ima u zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je za gruzijski servis Glasa Amerike (Voice of America) Mekol, najviše rangirani republikanac u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma Kongresa.

Mekol je rekao da su stanovnicima “isprani mozgovi kroz kampanju dezinformacija” i dodao da se “nažalost Kina tome priključila”.

“Sve je to deo Putinovog plana (ruskog predsednika) da sprovede kampanju dezinformisanja da je on na pravoj strani istorije, da oslobadja bivše ruske teritorije od represije i od nacista, pokušavajući da izazove taj osećaj ponosa u svojoj zemlji, nacionalističkog ponosa u vezi sa Drugim svetskim ratom. Medjutim, sve je to laž”, ocenio je Mekoj i dodao da Putin “laže ljude na Balkanu”.

Prema njegovim rečima, predsednik Rusije “laže i ljude u Ukrajini, laže svoju vojsku o tome šta je njihova misija i zbog čega su uopšte došli u Ukrajinu”.

“Važno je preneti im poruku da nije u njihovom interesu da budu pod Putinovom kapom, jer je on neko ko je potpuno protiv slobode i demokratije za sopstveni narod”, rekao je Mekol.

(Beta, Foto: Pixabay)