Skip to main content

Predstavnici stranaka i političkih pokreta potpisali „Proglas za park na Telepu“

Građani 03. апр 2024.
2 min čitanja

"Sve rade kako bi što više stvari završili, pa ako izgube izbore i ako se promeni vlast da neke stvari ne mogu da se promene"

Predstavnici stranaka i političkih pokreta potpisali su danas Proglas za park na Telepu, na mestu planiranom za park na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog puta.

Pozivu su se odazvali Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Zajedno, Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Pokret Bravo, Novo lice Srbije i Most solidarnosti.

Iako su bili pozvani i predstavnici vlasti, prisustvovali su samo predstavnici opozicije.
Telepska inicijativa pozvala je prethodno stranke i političke pokrete u Novom Sadu da ih podrže u nameri da Telep ima park od tri hektara.

Oni su u saopštenju naveli da pozivaju političke činioce da potpišu „Proglas podrške inicijativi za Telep“ i tako građanima obećaju da će se kroz svoje buduće političko delovanje angažovati da se na Telepu uredi park.

Poslanica u Skupštini Srbije Ana Oreg koja je prisustvovala potpisivanju kaže da je ova inicijativa veoma bitna, jer se problem tiče direktno građana.

„Kada pričamo o parkovima, od posebnog su značaja kao i vrtići, jer nije dovoljno samo da se gradi, već je važno da ljudi imaju neki kvalitetan život. Da tu gde žive imaju gde i da se parkiraju, da imaju park, da imaju gde dete da odvedu vrtić, a Novi Sad je nažalost u proteklih deset godina samo u fazi izgradnje, bez obraćanja na kvalitet života“, navodi ona.

Dodaje da su ovakve lokalne inicijative vrlo značajne, a da je očito da se gradskoj vlasti žuri sa ovom parcelom pre lokalnih izbora.

„Pred lokalne izbore, grad prodaje jednu parcelu, ovu stavlja na javni uvid, pa da li aktuelna vlast nekako žuri da završi priču sa ovim delom Telepa pre glasanja? Sve rade kako bi što više stvari završili, pa ako izgube izbore i ako se promeni vlast da neke stvari ne mogu da se promene“, napominje ona.

Potpisivanje je dan pre nego što je u Upravi za građevinsko zemljište i investicije predviđena licitacija za prodaju dela parcele koju Telepčani žele za park.

Telepčani se od 2018. godine bore da na ovoj lokaciji bude park. Oni su prvobitno uz proteste i peticije uspeli da dobiju obećanje od vlasti da se neće graditi vatrogasna stanica na oko tri hektara i da će to biti park.

Međutim, 2022. godine vlast, uprkos stotinama primedbi, donosi Generalni urbanistički plan do 2030. godine, a nekoliko meseci kasnije i Plan generalne regulacije Telepa kojim se ovaj prostor planira većim delom za stambenu izgradnju.

Telepčani i dalje organizuju razne akcije i proteste, kao i peticije, tražeći da se prostor ipak u celosti zadrži za park, ali vlast to ignoriše i radi na prodaji zemljišta.

Tako je parcela od 0,7 hektara krajem 2022. godine prodata firmi „Karin Invest“ za 961 milion dinara. Druga parcela od 0,6 hektara još nije prodata i za 4. april je zakazana treća licitacija sa početnom cenom od skoro 744 miliona dinara.
Telepčani upravo sprovode akciju prikupljanja novca kako bi mogli da se pojave na licitaciji 4. aprila, otkupe plac od grada i sačuvaju ga za park.

Takođe, upravo se završava rani javni uvid izmene plana Telepa kojim se predviđa da manji deo lokacije na Bulevaru patrijarha Pavla bude park. Na ovaj predlog su Telepčani sakupili već stotine prijava i planirano je da budu predate do kraja uvida 2. aprila.

(tekst i foto: Radio 021)