Skip to main content

Predsedništvo DPS: Vaninstitucionalna borba ukoliko ostane Zakon o predsedniku CG

Jugoslavija 02. нов 2022.
2 min čitanja

Predsedništvo Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) pozvalo je večeras parlamentarnu većinu da odustane od izmena Zakona o predsedniku i poručila da će u suprotnom vaninstitucionalno delovati.

Predsedništvo partije predsednika države Mila Đukanovića zasedalo je posle sinoćne odluke skupštine da usvoji izmene Zakona o predsedniku koje ga obavezuju da predloži mandatara za sastav nove vlade.

DPS je pozvao parlamentarnu većinu na dijalog o deblokadi Ustavnog suda koji od septembra ne funkcioniše, kako bi taj sud mogao da odlučuje o ustavnosti zakona.

Đukanovićeva stranka je ocenila da je usvajanjem zakona parlamentarna većina „grubo prekršila Ustav“, „ugrozila ustavni poredak u zemlji“ i „obesmislila ulogu Skupštine“.

„Ukoliko parlamentarna većina ostane pri stavu da ovakav zakon treba da postane deo pravnog poretka države, onda dalje delovanje kroz institucije sistema gubi svaki smisao“, poručili su iz Đukanovićeve partije.

Izmene zakona predložio je Demokratski front (DF), a podržale Demokrate i Građanski pokret URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, a nakon što je Đukanović odbio da podrži njihovog kandidata za mandatara, poslanika i dugogodišnjeg diplomatu Miodraga Lekića.

Prema Ustavu Crne Gore, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove vlade pripada predsedniku države. Ovim izmenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na skupštinu i da otvori put Lekiću da sastavi novu vladu, nakon što je Abazovićeva, u avgustu, izgubila podršku većine.

Ustavom nije predviđeno rešenje u kome se trenutno Crna Gora nalazi, kada je vladi, u ovom slučaju Dritana Abazovića, izglasano nepoverenje u parlamentu, a predsednik države odbija da mandat poveri kandidatu parlamentarne većine.

„Protagonista ovakvog scenarija je proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori – Demokratski front. Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore“, naveli su u DPS-u.

DPS poziva parlamentarnu većinu na dijalog o deblokadi Ustavog suda „što bi sprečilo dalje urušavanje državnog sistema donošenjem antisistemskih, antiustavnih zakona poput jučerašnjeg“.

„Ukoliko ovaj, poslednji poziv, ne urodi plodom, i ukoliko do kraja nedjelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namere da se vrši ustavni puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno delovanje obesmišljeno, i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije izmestimo izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje“, poručuju iz Đukanovićeve partije.

Navode da njihovi dalji potezi zavise od odgovora parlamentarne većine, koji očekuju do kraja nedjelje.

Partije koje su podržale zakon su ranije saopštile da su zakon predložile i podržale kako bi se izašlo „iz trenutnog ćorsokaka“ i otvorio put Lekiću da sastavi novu vladu.

EU, ambasade SAD-a i Velike Britanije izrazile su zabrinutost zbog usvajanja izmena zakona i u odvojenim reagovanjima pozvale političke aktere na dijalog o izlasku iz „potojećeg ćorsokaka#.

U Podgorici je večaras, drugi put za redom, protiv zakona protestvovala grupa građana koja način na koji je usvojen karakteriše kao „ustavni puč“.

(Beta, Foto: YouTube screenshot)