Skip to main content

Predsednički kandidat u Ekvadoru ubijen tokom mitinga

Planeta 10. авг 2023.
2 min čitanja

Viljavisensio je bio jedan od osam kandidata na predsedničkim izborima zakazanim za 20. avgust

Osumnjičeni za ubistvo ekvadorskog predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija su državljani Kolumbije koji pripadaju organizovanim kriminalnim grupama, saopštila je Vlada 10. avgusta i dodala da je u potrazi za „intelektualnim autorima“ ubistva.

Predsednički kandidat u Ekvadoru Fernando Viljavisensio ubijen je u sredu uveče, 9. avgusta, na kraju predizbornog mitinga u Kitu, saopštio je šef države Giljermo Laso.

Viljavisensio je bio jedan od osam kandidata na predsedničkim izborima zakazanim za 20. avgust.

U Ekvadoru je proglašeno dvomesečno vanredno stanje, a odlučeno je i da se izbori održe po planu uprkos ubistvu predsedničkog kandidata, piše agencija Frans pres (AFP)

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso je obećao da će izbori biti održani u toku obraćanja u četvrtak, 10. avgusta.

„Oružane snage su od ovog trenutka mobilisane širom nacionalne teritorije da garantuju bezbednost građana, mir u zemlji i slobodne i demokratske izbore 20. avgusta“, rekao je Laso u obraćanju na Jutjubu.

Predsednik je takođe proglasio trodnevnu nacionalnu žalost „da odaju počast sećanju na patriotu, Fernanda Viljavisensija Valensiju“.

Viljavisencio, 59, je ubijen iz vatrenog oružja u sredu uveče dok je napuštao miting u glavnom gradu Kitu.

Centristički političar i borac protiv korupcije, koji se žalio na pretnje upućene njemu i njegovom timu, bio je drugi najpopularniji kandidat u predsedničkoj trci u zemlji 20. avgusta, prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja.

U napadu je povređeno još devet osoba, uključujući kandidata koji se kandiduje za nacionalno zakonodavstvo i dva policajca, saopštili su tužioci.

Jednog od navodnih napadača ubili su pripadnici obezbeđenja, piše AFP.

Tužioci su takođe rekli da je šest drugih osumnjičenih uhapšeno u racijama sprovedenim u južnom Kitu i u susednom gradu.

„Ovo je politički zločin koji dobija teroristički karakter i ne sumnjamo da je ovo ubistvo pokušaj sabotiranja izbornog procesa“, rekao je Laso.

Predsednica Nacionalnog izbornog saveta Dajana Atamaint je dodala da „datum izbora zakazan za 20. avgust ostaje nepromenjen“.

Poslednjih godina, Ekvador je pogođen talasom nasilja povezanog sa trgovinom drogom.

Laso je krajem jula proglasio vanredno stanje u gradu Duran i priobalnim provincijama Los Rios i Manabi, nakon masakra u zatvoru i ubistva gradonačelnika.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)