Skip to main content

Predsednica HNV-a: Zahtev Vučiću da hrvatski jezik bude u službenoj upotrebi gde god je moguće

Info 05. mar 2021.
< 1 min čitanja

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić uputila je danas službeni zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu i Baču te na području cele Autonomne Pokrajine Vojvodine.

“Ohrabrena primenom načela pozitivne diskriminacije na poslednjoj sjednici Skupštine grada Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici (bunjevačkoj) omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne zahteva, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem postotku žive Hrvati”, navela je Jasna Vojnić u zahtevu.

Precizirala je da je reč o Gradu Somboru u kojem živi 8,39 odsto Hrvata, kao i u opšinama Apatin i Bač u kojima živi 10,42, odnosno 8,39 odsto Hrvata, kao i o celoj AP Vojvodini.

“Ovakav presedan primene načela pozitivne diskriminacije predstavlja korak napred prema novoj svesti u kojoj niži postoci više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva. HNV unapred pozdravlja buduće napore u afirmisanju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a zahtev je, osim predsedniku (Vučiću), upućen i Gradu Somboru te dvema opštinama”, navela je Jasna Vojnić.

(Beta)