Skip to main content

PREDRAG NOVIKOV: Statut je naš ponos, a ne sramota

Autonomija 16. feb 2009.
2 min čitanja

novikov.jpgKancelarija za evropske poslove Izvršnog veća Vojvodine učestvovala je proteklih dana, kao članica Instituta Evropskih regija, u Beču na regionalnoj konferenciji koja je bila posvećena kako jačanju regionalne saradnje kao instrumentu ekonomske politike, tako i prevazilaženju posledica svetske ekonomske krize.
– Ovo je istovremeno bila dobra prilika da Vojvodina predstavi mere koje implementiramo u Pokrajini kako bismo održali privredni rast, zaposlenost i podržali dolazak novih investicija. Na osnovu izgrađenih institucija, kao i jakog administrativnog kapaciteta, Vojvodina je deo Srbije koji je najbolje pripremljen da se suoči sa predstojećim izazovima, ali je jako važno i da svoja iskustva prenesemo, odnosno da pomognemo i drugim regionalnim parterima u zemlji, kao i republičkim organima u oblastima gde imamo daleko više iskustva – izjavio je direktor KEP-a Predrag Novikov za „Dnevnik”, dodajući da parterstva uspostavljena širom evropskog kontinenta, od Rima i Beča do Londona, Brisela i Stokholma, predstavljaju dobru osnovu za jačanje evropske politike i promovisanje naših ekonomskih interesa.
Gde smo mi realno danas na skali interesovanja Evropske unije?
– U fokusu EU je ekonomska kriza, očuvanje radnih mesta i održanje ukupnog evropskog ekonomskog sistema. Ključna je stvar da se odoli pritiscima za uvođenje novih mera protekcionizma, koje praktično mogu narušiti duh solidarnosti kao temelja EU. Neke države, koje nemaju diverzifikovanu privredu, mogu se naći u značajnim ekonomskim poteškoćama. Ipak, sada je potpuno jasno da se zajednička valuta pokazala kao značajan stabilizacioni faktor; drugim rečima, zemlje na evropskom kontintinetu izvan evrozone sada trpe dodatne pritiske. Zato je i za nas važno da više ne gubimo vreme na putu ka EU. Naprosto, za pažnju Evrope se moramo izboriti, aktivnim ali odmerenim nastupima, efikasnim donošenjem evropskih zakona i odrađivanjem posla za koji sami preuzmemo obavezu. Nije EU kriva ako mi nešto obećamo, pa onda ništa ne uradimo…Ono što je sigurno, Vojvodina je stožer evropeizacije Srbije, a pokrajinska administracija u okviru svojih nadležnosti – motor tog procesa.
Da li ste na Konferenciji imali razgovore i o statutu Vojvodine?
– U susretima sa kolegema iz evropskih institucija predstavili smo i novi pokrajinski statut, jer se on suštinski temelji na evropskim načelima i njegovo usvajanje će sigurno predstavljati potvrdu evropske politike naše zemlje. Ako je EU prioritet, onda verujem da je jačanje svesti o Evropi regija dobar korak na tom putu. Takođe, pojedine kolege iz Komiteta regiona iz Brisela su nam predložile da se tekst statuta pošalje i na adrese evropskih poslanika, evropskih institucija u čijem radu KEP učestvuje, kao i svim članovima Komiteta regiona, a njih je više od 300, kako bismo i na taj način ojačali napore Republike Srbije da utvrdi svoj evropski put. Ali tu inicijativu ćemo, naravno, dodatno razmotriti.
Može li se na tom fonu govoriti o internacionalizaciji vojvođanskog pitanja?
– Apsolutno ne. Statut kao dokument koji se suštinski temelji na načelima Evropske unije, kao što su decentralizacija, jačanje regija, poštovanje prava, jezika, kulture nacionalnih manjina, zatim saradnja sa susedima, pa korišćenje evropskih fondova kroz prisustvo u regijama širom evropskog kontinenta… predstavlja nešto na šta cela zemlja treba da bude ponosna, a ne da ga se stidi i skriva ga pod tepih. Uostalom, Vojvodina je tu da celoj zemlji pomogne a ne da odmaže Srbiji.
(Dnevnik)