Skip to main content

Pred obeležavanje “Oluje” prekrečeni grafiti, među njima i “Novosadski korpuse, stidi se”

Info 04. avg 2022.
2 min čitanja

"Bojom su zahvaćene i table sa imenima ulica, a okolo su ostavljene prazne kutije od boja"

U centru Novog Sada tokom prepodneva užurbano je prekrečen niz zidova s grafitima, a pred večerašnje održavanje skupa kojim će se obeležiti godišnjica “Oluje”.

Radnici su koristili tamno sivu farbu koju su naneli na niz fasada koje su inače pod zaštitom, tako da je njihov rad veoma uočljiv. Ovo prekrečavanje u centru su uradili radnici koji nisu imali oznake ni jedne firme, tako da je nepoznato ko ih je angažovao.

Kako su se reporteri 021.rs uverili, ovo prekrečavanje grafita u delu Njegoševe ulice, Miloša Hadžića, prolazu iza SNP-a i Apolo centra je evidentno urađeno na brzinu jer su bojom zahvaćene i table sa imenima ulica, a okolo su ostavljene prazne kutije od boja.

Zbog čega je ovo ovako traljavo urađeno za sada je nepoznato jer su grafiti tu godinama, posebno oni na zgradi u Njegoševoj 5. Ovako naneta tamno siva boja je potpuno neprikladna, posebno na Njegoševoj 5, koja je kuća gde je bila kafana u kojoj je u XIX veku prvi put rečeno da je “Novi Sad srpska Atina”, a koja je prepuštena propadanju i sklona je urušavanju.

Ipak, među prekrečenim grafitima je bio jedan sa posebnom porukom koja je glasila “Novosadski korpuse, stidi se“.

Radi se o grafitu koji je ispisan sprejom iza SNP-a, na zadnjem delu zida zgrade u kojoj je ranije bila muzička škola i koja pripada Katoličkoj crkvi. Ovaj grafit je osvanuo na tom mestu zime 1991/92. nakon što je Novosadski korpus sa ostalim jedinicama JNA uz velika razaranja zauzeo Vukovar. Grafit je godinama bio na zidu i vremenom je izbledeo, a ponovo je ispisan 18. novembra prošle godine, na godišnjicu završetka Bitke za Vukovar.

Dodajamo da osim ovih prekrečavanja grafita u ovom delu grada, reporteri 021.rs nisu primetili da su još negde uklanjane poruke sa zidova zgrada.

Inače, u sklopu pripema za skup na Trgu slobode, u centru grada i dalje se mogu videti radnici različitih javnih preduzeća koji sređuju centralni gradski trg.

(Radio 021, foto: Autonomija)