Skip to main content

Pravni tim SPN: U Beogradu glasalo 30 odsto ‘fantomskih birača’

Info 22. дец 2023.
< 1 min čitanja

"To rađa ozbiljnu sumnju u uređenost biračkog spiska. Samim tim, to stvara i sumnju u zakonitost i legitimnost čitavog izbornog procesa".

Pavni tim koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) saopštio da je ustanovio da je na izborima u Beogradu 17. decembra bilo „bar 30 odsto fantomskih birača“.

Kako je saopštio 22. decembra, Pravni tim je to zaključio uvidom u deo biračkog materijala u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Beograda.

Član Republičke izborne komisije (RIK) Tanasije Marinković na konferenciji za novinare u Beogradu je precizirao da su sinoć u GIK utvrđivali stanje nepostojećih birača.

„Čak 30 odsto birača je de fakto ostvarilo pravo glasa na ovim izborima, a uvidom u birački spisak naš tim je utvrdio da su to fantomski birači“, rekao je Marinković.

On je naveo da su to lica koja se nalaze na pozivima za glasanje, a koje su građani prijavljivali tvrdivši da te osobe ne žive na tim adresama i da im nisu sugrađani.

„To rađa ozbiljnu sumnju u uređenost biračkog spiska. Samim tim, to stvara i sumnju u zakonitost i legitimnost čitavog izbornog procesa„, rekao je Tanasije Marinković.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd.

Proevropska opozicija u Srbiji saopštila je nakon glasanja da sumnja da je vlast dovela iz Republike Srpske 40.000 državljana Bosne i Hercegovine koji su nezakonito glasali u Beogradu, tako što ih je fiktivno prijavila na beogradske adrese, jer im eventualno dvojno državljanstvo ne dozvoljava da glasaju na lokalnim izborima. Zbog toga SPN zahteva ponavljanje izbora u Beogradu.

(RSE, Foto: Beta)