Skip to main content

Prava mera kompromisa

Jugoslavija 28. avg 2011.
< 1 min čitanja

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je danas da je predlog crnogorskog premijera Igora Lukšića da se školski predmet o jeziku zove crnogorski/maternji jezik i književnost “prava mera kompromisa”.

Takav predlog, kako je Vujanović precizirao u Kolašinu, zadovoljava i pravdu i pravičnost: pravdu – jer se tako poštuje Ustav Crne Gore, po kome je crnogorski jezik službeni jezik u Crnj Gori, a pravičnost – jer uvažava činjenicu da u Crnoj Gori najveći broj građana govori srpskim jezikom.

Vujanović je novinarima kazao da veruje da će Lukšić uspeti da sa opozicijom postigne dogovor o jeziku u školama, pošto, kako je dodao, niko ne želi da pokaže da je neodgovoran za proces evropskih integracija Crne Gore.

Luksić je na poslednjem sastanku sa predstavnicima Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promene predložio da se đaci mogu opredeliti da u nazivu predmeta o jeziku, posle odrednice crnogorski jezik, iza kose upišu naziv jezika koji njima odgovara-srpski, bosanski, hrvatski ili maternji jezik.

Vujanović je u Kolašinu prisustvovao svečanoj sednici opštinske skupštine povodom dana te opštine.

(Beta)