Skip to main content

Poziv novinarskih i medijskih udruženja za prikupljanje pomoći Miroslavu Jovanoviću

Građani 22. mar 2019.
2 min čitanja

Novinarska i medijska udruženja pozvala su danas svoje članove, novinare i druge medijske radnike, kao i građane da se uključe u akciju “Solidarno za Miroslava Jovanovića” uplatom novčanih priloga na namenski račun za prikupljanje donacija, koji je otvorio Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika” iz Kragujevca, a za pomoć novinaru koji nema novca da plati visoku odštetu preduzeću “Svetlost” u kome je radio više od 30 godina.

Penzionisanom novinaru Miroslavu Jovanoviću preti oduzimanje kuće ili dve trećine ionako skromne penzije narednih pet do sedam godina, zbog isplate duga u iznosu od približno 1,5 miliona dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju, navedeno je u zajedničkom saopštenju novinarskih i medijskih udruženja.

U saopštenju se navodi da je presudom Apelacionog suda u Kragujevcu, Jovanović obavezan da izdavačkom preduzeću AD “Svetlost” isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine.

Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće AD “Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik.

Preduzeće AD “Svetlost” je u međuvremenu zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2014. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan.

“Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Vrhovnom kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlaže izvršenje. Zbog toga bi uskoro, kada presuda stigne do izvršitelja, mogao da ostane bez porodične kuće ili većeg dela penzije na duži vremenski rok, jer iznos od 1,5 miliona dinara ne može da plati”, navodi se u zajedničkom saopštenju Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženje novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Lokal Presa, Asocijacije onlajn medija, Asocijacije medija i Fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Dodaje se da je Miroslav Jovanović ceo radni vek proveo u novinarstvu. Bio je dugogodišnji urednik “Svetlosti”, a zatim i “Kragujevačkih novina”, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Smatraju ga za jednog od najboljih kragujevačkih novinara.

Podaci za uplatu priloga su: Komercijalna banka 205-0000000265720-74, primalac: UG Res publika, Kragujevac, svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića.

(Autonomija)