Skip to main content

Poziv na triput veću upotrebu nuklearne energije sa UN-ovog samita o klimi

Planeta 02. дец 2023.
2 min čitanja

Upotreba nuklearne energije kao čistije alternative fosilnim gorivima je izuzetno kontroverzna

Više od 20 zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, pozvalo je na utrostručenje nuklearne energije da bi se smanjile emisije štetnih gasova u subotu, 2. decembra, na drugom danu UN-ovog samita o klimatskim promjenama u Dubaiju na kojem učestvuju svjetski lideri.

Vazduh u Dubaiju ispunjen smogom je potcrtao izazove sa kojima se svijet suočava, dok se druga obećanja očekuju na konferenciji COP28, uključujući ona o povećanju upotrebe obnovljive energije i smanjenju emisija metana.

Upotreba nuklearne energije kao čistije alternative fosilnim gorivima je izuzetno kontroverzna, jer su grupe za zaštitu životne sredine zabrinute zbog bezbjednosti i odlaganja nuklearnog otpada.

Ipak, više od 20 zemalja, od SAD do Gane, Japana i nekoliko evropskih zemalja je u deklaraciji istaklo da ona igra „ključnu ulogu“ u globalnom cilju karbonske neutralnosti do sredine ovog vijeka.

Pozvali su na tri puta veće korištenje nuklearne energije do 2050. godine, u odnosu na nivou iz 2020.

„Ne želimo da tvrdimo bilo kome da će ovo apsolutno biti alternativa svakom drugom izvoru energije“, rekao je američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri (John Kerry) na konferenciji.

„Ali znamo, jer nauka, činjenice i dokazi nam govore da ne možete doći do nulte stope emisija bez bar malo nuklearne energije“, rekao je on.

Druge zemlje potpisnice su Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Ukrajina i UAE, ali nuklearne sile, Rusija i Kina, se nisu priključile.

Ekološka organizacija 350.org je navela da je nuklearna katastrofa u Fukušimi u Japanu 2011. godine pokazala opasnosti atomske energije.

„Iako cijenimo da Bajdenova administracija želi da investira u alternative fosilnim gorivima, nemamo vremena da ga trošimo na opasne distrakcije poput nuklearne energije“, rekao je njihov sjevernoamerički direktor Džef Ordover (Jeff Ordower).

Metan je ‘najrazorniji’

Deklaracija stiže dok se sve više globalnih lidera obraća javnosti na COP28 drugi dan zaredom, iako su američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i kineski lider Si Đinping (Xi Jinping) preskočili ovu konferenciju.

„Želimo da energetska tranzicija bude uspješna na globalnom nivou. Sada to mora da bude“, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz).

„Moramo da pokažemo isti fokus da polako prekinemo upotrebu fosilnih goriva, počevši sa ugljem“, rekao je on.

Očekuje se da nacije na pregovorima COP28 takođe usvoje cilj o utrostručenju upotrebe obnovljivih izvora energije, kao i o udvostručenju energetske efikasnosti do 2030. godine.

Evropska unija je prva tražila nove ciljeve ranije ove godine, a sa njima su se kasnije složili i domaćini samita UAE, zatim i grupe zemalja G7 i G20.

Rasprave o obnovljivoj energiji su blisko vezane za mnogo teže pregovore o tome da li će konačni dogovor na samitu COP28 obavezati zemlje da smanje – ili u potpunosti ukinu – fosilna goriva.

SAD i Kina, dva najveća globalna emitera gasova sa efektom staklene bašte, kao i UAE, kasnije u subotu će biti domaćini samita o emisijama metana.

Metan je drugi najveći zagađivač što se tiče klimatskih promjena, i na njega otpada oko 16 odsto efekta globalnog zagrijavanja.

Kina je po prvi put prihvatila da uključi sve stakleničke gasove u svoj idući nacionalni klimatski plan za 2035. godinu, nakon sporazuma sa SAD prošlog mjeseca.

Ipak, Peking se nije pridružio globalnom metanskom planu, koji ima podršku SAD i koji je potpisalo više od 150 zemalja, čiji je cilj da smanji globalne emisije ovog gasa za bar 30 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo sa početka decenije.

Metan je „najrazorniji gas“, rekao je Keri.

(RSE-AFP, foto: Pixabay)