Skip to main content

Povratak Milijane Baletić – uvreda za žrtve i Vojvodinu

Izdvajamo 08. мај 2011.
1 min čitanja

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zaprepašćena je činjenicom da je Radiotelevizija Vojvodine emitovala „dokumentarnu emisiju“ koju potpisuje „urednica i scenaristkinja“ Milijana Baletić, doajenka ratnohuškačkog novinarstva i promoterka govora mržnje. Ovim činom Javni servis, koji se finansira od novca građanki i građana Vojvodine, ne samo da se narugao multietničkoj Vojvodini, novinarskoj profesiji i elementarnim moralnim nazorima, već je i pljunuo na žrtve genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti krvavih ratova iz devedesetih godina prošloga stoleća.

Građanska Vojvodina traži od RTV-a da javno odgovori na pitanje zbog čega su se odlučili na ovaj skandalozan potez, ali i da se odmah izvini Vojvođanima zbog poniženja koje im je priredio.

Građani Vojvodine, ali i građani zemalja bivše Jugoslavije, sa grozom se prisećaju lika i dela Milijane Baletić, čiji su izveštaji bili u funkciji podstrekivanja na ratne zločine i na genocid. Njene reči mržnje vrlo brzo su se pretvarale u hice od kojih su stradale mnoge nevine žrtve. Umesto da se Milijani Baletić i njenim ratnohuškačkim saborcima sudi zbog nedvosmislenog doprinosa masovnim ubistvima i razaranjima, ona se pojavljuje na Javnom servisu sa gotovo jednakom retorikom kao devedesetih godina, vređajući susedne države i narode, a kao gosta dovodi takođe starog znanca iz devedesetih, Nikolu Kusovca, istoričara umetnosti i ekstremnog nacionalistu.

Ovo je još jedna prilika da Građanska Vojvodina postavi pitanje Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije šta se desilo sa najavljenom analizom uloge medija u podsticanju i podstrekivanju ratnih zločina i genocida, iz koje su trebale da  proizađu optužnice protiv ratnih propagandista iz devedesetih godina koji su dali svoj nesumnjiv doprinos strašnim zločinima učinjenim u ime Srbije?

(Saopštenje Građanske Vojvodine)

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond „Panonija“
NVO „Otvoreni licej“
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija Pančevo