Skip to main content

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predao skupštini Srbije izveštaj

Građani 15. мар 2022.
< 1 min čitanja

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predao je Skupštini Srbije Redovni godišnji izveštaj u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2021. godinu. Najveći broj pritužbi građana odnosio se na diskriminaciju po osnovu zdravstvenog stanja, pola i starosnog doba, a kada je reč o oblastima, najviše pritužbi podneto je zbog diskriminacije u postupku zapošljavanja ili na poslu kao i protiv organa javne vlasti.

„I 2021. godinu obeležila je aktuelna zdravstvena kriza, a najveća pažnja bila je posvećena imunizaciji stanovništva koja je bila dobro organizovana uz jednaku dostupnost vakcina svim građanima. Povereniku su se građani obraćali kako u vezi sa imunizacijom tako i u vezi sa КOVID sertifikatima. Poverenik je pratio stanje u pogledu proporcionalnosti uvedenih mera zaštite uz postupanje i odgovaranje građanima na postavljena pitanja u pojedinačnim slučajevima“, piše u izveštaju.

Povereniku se tokom godine obratilo 3.200 građana koji su očekivali pomoć i podršku u ostvarivanju različitih prava i usluga. Postupak je vođen u 1.372 predmeta. Po donetim preporukama postupljeno je u 88 odsto slučajeva, što po oceni poverenika pokazuje da se trend postupanja po preporukama nastavlja.

(Autonomija, Foto: N1)