Skip to main content

Poverenica: Pokrenuti pitanje odgovornosti

Građani 06. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Mediji da se u slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da poslednje ubistvo u Vršcu, u kojem je otac ubio dvogodišnju ćerku, na najsuroviji način ukazuje na razmere problema sa kojim se suočavamo te da je krajnje vreme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju.

„Imajući u vidu da je majka devojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dete, neophodno je da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti. Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene“, navela je Janković.

Poverenica je dodala da u godišnjim izveštajima redovno ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta svih nadležnih službi, naročito u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, kako bi mogle adekvatno da pruže podršku i pomoć, posebno onima koji su pretrpeli neki vid nasilja.

Janković je apelovala i na medije da se u ovom i u svim slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa i relativizacije problema, kao i da poštuju profesionalne i etičke standarde u izveštavanju.

(Beta, foto: N1)