Skip to main content

Poverenica: Pitanje ravnopravnosti još značajnije u vreme kriza kada jača ekstremizam

Građani 28. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Ne postoje jednom zauvek osvojene slobode i prava"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas u Beogradu da u vremenu velikih izazova, jačanja ekstremizma na svim stranama, pitanje zaštite ravnopravnosti svih građana i građanki postaje još značajnije i da je jasnije nego ikada da ne postoje jednom zauvek osvojene slobode i prava.

“One se moraju svakodnevno braniti, jer uvek i svuda postoje oni koji su spremni da ih krše. Savremeno digitalno doba sa novim načinima kršenja ljudskih prava stavilo je institucije pred brojne izazove, na koje smo spremni, ali nam je u pružanju odgovora na njih veoma važna međunarodna saradnja i podrška”, istakla je ona tokom razgovora sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

Oni su razgovarali o zaštiti od diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti, kao vrednostima koje dele srpsko i američko društvo.

Kako je saopšteno iz kabineta poverenice, Hil je istakao da je Srbija napravila veliki napredak na mnogim poljima, uključujući i zaštitu ljudskih prava gde su neke oblasti regulisane u skladu sa najvišim demokratskim standardima, posebno u oblasti ravnopravnosti polova.

Ambasador i poverenica su se složili da je čuvanje i stalno unapređivanje ljudskih prava i sloboda od suštinske je važnosti za razvoj svakog demokratskog društva, stoji u saopštenju.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)