Skip to main content

Poverenica osudila govor mržnje u izbornoj kampanji

Info 11. дец 2023.
2 min čitanja

ZLF: Pretnje koje je Vacić uputio predstavljaju govor mržnje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković ocenila je da su elementi nasilja i govora mržnje u predizbornoj kampanji uznemirili javnost i ponovila da su postupci kojima se podstiče diskriminacija ili nasilje nedopustivi i zakonom zabranjeni.

„Verbalni i fizički napadi na političke neistomišljenike, osobe drugačije seksualne orijentacije, pojedince ili grupe samo zato što imaju određeno lično svojstvo su apsolutno nedopustivi i moraju biti sankcionisani“, navela je Janković 11. decembra.

Ona je upozorila da je predizborni spot lidera ultradesničarkse vanparlamentarne stranke Srpska desnica Miše Vacića „težak i tipičan slučaj diskriminacije“ koji je zabranjen Zakonom o zabrani diskriminacije.

Vacić, koji je kandidat na beogradskim izborima, u spotu „obećava“ sugrađanima LGBTI populacije „lečenje u Moskvi ili Teheranu“ i najavljuje da će „patriotski vaspitavati decu, čak i ako su im roditelji izdajničkog opredeljenja“.

Poverenica je pozvala da se ovi sadržaji „odmah uklone sa svih mesta dostupnih javnosti“.

Janković je osudila i pretnje i napade na političke neistomišljenike, stranačke i nevladine aktiviste i javne ličnosti.

Ona je navela da politička borba mora da ostane u granicama zakona, uz poštovanja prava na različite stavove, te zatražila od svih učesnika u izborima da poštuju Ustav i zakon.

ZLF pozvao nadležne da reaguju na Vacićevo vređanje LGBT građana

Zeleno-levi front pozvao je danas nadležne institucije da reaguju na izjavu Miše Vacića, kojom vređa i poziva na nasilje prema LGBT građanima Beograda.

„Pretnje koje je Vacić uputio, predstavljaju govor mržnje, krivično delo, na šta bi moralo da reaguje nadležno javno tužilaštvo, a to je i dovoljan osnov da Vlada ili Vrhovna javna tužiteljka pred Ustavnim sudom pokrene postupak za zabranu Vacićevog udruženja. Zeleno-levi front podržava zaštitu LGBT osoba od diskriminacije, a pogotovo nasilja kojem su svakodnevno, a često nekažnjeno izložene“, naveli su u saopštenju

Oni su naveli da su zbog toga u septembru ove godine u skupštinsku proceduru uputili Predlog zakona o građanskom partnerstvu, a „naši odbornici i odbornice prvi put u istoriji su na zgradi Skupštine grada Beograda istakli prajd zastave“, saopštio je ZLF.

Vacić je inače saopštio da će, ukoliko dođe na vlast, organizovati „lečenje pripadnika LGBTI populacije u Moskvi i Teheranu“. Njegovu izjavu osudila je danas i Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković.

(Slobodna Evropa / Beta, Foto: mc.rs)