Skip to main content

Poverenica: Dvogodišnja pandemija i rat u Ukrajini drastično izmenili tržište rada

Info 30. apr 2022.
2 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da su dvogodišnja pandemija korona virusa i novonastala kriza usled rata u Ukrajini drastično izmenili tržište rada, dovele u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozili mnoga radna mesta u celom svetu.

Kako se navodi u saopštenju njene kancelarije, Janković je po završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu istakla da bez obzira na sve teškoće, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana.

Prema njenim rečima, četvrtina pritužbi prošle godine se odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, navodeći da to vidi kao pozitivnu stvar i spremnost gradjana da prijavljuju diskriminaciju, kao i još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada.

Kada je u pitanju unapredjenje položaja žena u ruralnim područjima, Janković je naglasila da je sticanje novih znanja i veština najznačajnije za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti, kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Poverenica je istakla da će obuka za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, kao i edukacija žena iz ruralnih područja na polju ekologije i održivog razvoja stvoriti za njih novu razvojnu šansu i otvoriti prostor održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.

Fondacija: Srbiji potreban zakon o radu uskladjen sa standardima EU i Medjunarodne organizacije rada

Fondacija Centar za demokratiju ocenila je danas da je Srbiji potreban kvalitetan normativnopravni okvir u oblasti radnih prava, a pre svega donošenje novog zakona o radu koji će, kako je navela, biti u skladu sa standardima Evropske unije i Medjunarodne organizacije rada.

Fondacija je u saopštenju povodom 1. maja, Medjunarodnog praznika rada ocenila da veliki broj radnika u Srbiji dočekuje taj praznik „u atmosferi nesigurnog zaposlenja, rizika od siromaštva, minimalne zarade koja nije dovoljna za minimalnu potrošačku korpu, nedovoljne zaštite radnih prava i bezbednosti i zdravlja na radu, neuredjenosti novih oblika rada“.

Iz Fondacije su upozorili da je u januaru minimalna zarada iznosila 33.805 dinara, minimalna potrošačka korpa 41.758 dinara, a prosečna 80.891 dinar, kao i da je po podacima Ankete o radnoj snazi, u četvrtom kvartalu 2021. godine 503.300 radnika u Srbiji bilo privremeno zaposleno.

„Medju registrovano zaposlenima u februaru 2022. njih 60.000 je angažovano van radnog odnosa što znači da ne ostvaruju niz individualnih prava, poput prava na minimalnu zaradu, na ograničeno radno vreme, odmor i plaćeno bolovanje, niti kolektivna prava poput članstva u sindikatu“, stoji u saopštenju.

Inicijativa: Srbiji potreban novi zakon o radu koji će zaustaviti radnu eksploataciju

Inicijativa „Živim i van sezone“ ocenila je danas da je Srbiji potreban novi zakon o radu, koji će, kako je navela, zaustaviti „zahuktalu radnu eksploataciju“.

U čestitki radnicima povodom 1. maja, Medjunarodnog praznika rada, iz Inicijative su zatražili od Vlade Srbije da obustavi rad na zakonu o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u odredjenim delatnostima, navodeći da se predloženim nacrtom tog akta „obespravljuju radnici i ozakonjuje njihova eksploatacija“.

„Radnicama i radnicima u Srbiji potrebna je zaštita kroz sindikalno organizovanje i kolektivne ugovore, dostojanstveni radni uslovi i bezbednost na radu bez dalje fleksibilizacije radnih odnosa“, stoji u čestitki.

Inicijativu „Živim i van sezone“ čine A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar modernih veština i Platforma Zajedničko.

(Beta, Foto: Pixabay)