Skip to main content

Potpisan akt o saradnji stranke Zajedno za Srbiju i Akcije progresivne Vojvodine

Info 21. окт 2021.
2 min čitanja

Stranka Zajedno za Srbiju, Otvorena građanska platforma AKCIJA i Akcija progresivne Vojvodine potpisale su danas akt o zajedničkoj saradnji, jer se zalažu za „iste političke vrednosti“.

„Okuplja nas politika tri tačke – pozicioniranje Srbije na Zapadu, jer ona ne može da se razvija ako nema strateški i politički dogovor sa najuticajnijim zemljama na Zapadu, rešavanje pitanja Kosova i Metohije što je brže moguće i treća, ključna tačka su novi ljudi u politici“, rekao je lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

On je na konferenciji za novinare u Medija centru kazao da je do sada ta stranka potpisala akt o zajedničkoj saradnji sa pokretom Ne davimo Beograd i pozvao zainteresovane organizacije da se i one priključe saradnji.

Zelenović je podržao odluku pokreta Ne davimo Beograd da izađu na izbore u aprilu i dodao da stranka Zajedno za Srbiju još nije donela konačnu odluku.

„O tome ćemo razgovarati u novembru. Razgovaramo i sa ekološkim organizacijama da postignemo ‘zeleno-levo jedinstvo’, da zajedno uskladimo naše programe“, rekao je on.

Zelenović je dodao da je borba na izborima moguća, jer ako ne bude bila, preći će na ulice.

„Nismo za to, ali jesmo za mirne građanske proteste i svake sedmice ćemo nuditi programe rešenja“, rekao je on.

Dokument o saradnji je ponuđen i Stranci slobode i pravde, Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci, ali je glavno pitanje, kako je ocenio Zelenović, da li može da se postigne dogovor sa tim strankama.

„Mislim da prvo ne treba da se napadamo. Građani očekuju da vide dogovor među opozicijom, nije bitno koliko će biti kolona. Ja nudim dogovor, to je najbitnije, jer će onda i građani da vide da mislimo ozbiljno“, istakao je on.

Predsedavajući Akcije progresivne Vojvodine Aleksandar Jovanović kazao je da je ideja te saradnje da se oformi „blok partija“ u Srbiji koje će imati određeni set političkih vrednosti ali i ideje kako do tih ideja doći.

„Zalažemo se za decentralizaciju Srbije, odnosno za to da lokalne samouprave počnu da imaju svoje nadležnosti, tj. da im se one ne oduzimaju, već da imaju pravo na odlučivanje, jer im je to sad oduzeto. Takođe, zalažemo se za reformu pravnog sistema da bismo vratili politku građanima, jer je to sad izubljeno. Građani su nezainteresovani za politku“, kazao je Jovanović.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)