Skip to main content

Posmatračica verbalno napadnuta na biračkom mestu u Novom Sadu

Info 03. apr 2022.
2 min čitanja

Podneta krivična prijava zbog pretnji

Posmatrači u okviru nezavisne posmatračke misije budifront.rs saopštili su danas da je jednu njihovu posmatračicu predsednik biračkog odbora “vređao i fotografisao u Mesnoj zajednici “Južni Telep” u Novom Sadu.

Posmatračica Lokalnog fronta Suzana Jozić za Autonomiju je rekla kaže da je nakon što je ušla na biračko mesto 33, MZ „Južni Telep“ jedan čovek od nje tražio rešenje na osnovu kojeg bi mogla da uđe na izborno mesto. Ona mu je rekla da joj rešenje ne treba jer ima propusnicu Republičke izborne komisije, na šta je on, kako je navela, bio vrlo neprijatan prema njoj, “vređao je primitivno”, zbog čega je zatražila da razgovara sa predsednikom biračkog odbora, da bi se na kraju ispostavilo da je on predsednik.

„Ja kažem dajte mi ličnu kartu ili da zovem policiju. On uzme telefon, snima me i kaže za ovo ćeš imati ozbiljnih problema. Pozovemo policiju i kada je došla, ja sam podnela krivičnu prijavu jer je on meni pretio“, istakla je Jozić, dodajući da će videti šta će policija preduzeti.

U međuvremenu se ispostavilo da je predsednik član Jedinstvene Srbije i da je njegovim stranačkim kolegama stalo da se incident okonča, tako da su se izvinili.

„Došlo je na kraju celo rukovodstvo Palmine stranke da mi se izvini, uljudno su se ponašali i izvinili mi se, i njega su naterali da mi se izvini. A onda je on napisao da sam ja njemu pretila“, rekla je Jozić.

Nakon izlaska sa biračkog mesta, dodala je, naišla je grupica sumnjivih momaka koji su im nešto dobacivali, da bi se to završilo tako što su se ona i koleginica sklonile u obližnju školu.

Što se tiče samog toka izbornog procesa, Jozić je kazala da su na više mesta podnosili prigovore za uočene nepravilnosti, gde su neke na licu mesta otklonjene – na primer, bio je sporan položaj paravana za glasanje.

„Na drugom mestu predsednik nije dozvolio da upišem primedbu, ali su zaista otklonili nedostatak“ rekla je Jozić. Takođe, na više mesta je uočeno je, prema njenim rečima, da birači fotografišu listiće, na šta su takođe skrenuli pažnju biračkim odborima.

Kako su preneli očevici, na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini uočene su osobe u automobilima sa “paralelnim” biračkim spiskovima.

U Novom Sadu i okolini se glasa na 207 biračkih mesta, a pravo glasa imaju blizu 332.000 birača.

(Autonomija, ilustracija: Beta)