Skip to main content

Posle poraza na izborima vlada češkog premijera Babiša podnela ostavku

Planeta 11. nov 2021.
< 1 min čitanja

Vlada Andreja Babiša, u skladu sa ishodom parlamentarnih izbora, podnela je danas ostavku a upravljaće u ostavci Češkom dok pobednik izbora, koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN ne formira novi kabinet.

Premijer Babiš podneo je jutros ostavku pismom, pošto je predsednik Češke Miloš Zeman još od 10. oktobra u bolnici sa komplikacijama zbog hroničnog oštećenja jetre i dužnosti može da obavlja samo delimično a posete su na odeljenju gde leži zbog sanitarnih mera zabranjene.

“Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade. Poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju. Radićemo do poslednjeg momenta da ništa ne zapostavimo”, rekao je danas Babiš.

Izbori su održani 8. i 9. oktobra, a Zeman je, iz bolnice, poverio lideru pobedničke koalicije Zajedno Petru Fijali da vodi pregovore o formiranju vlade dve koalicije koje imaju zajedno komotnu većinu 108 poslanika od 200 u donjem domu parlamenta.

Pošto je bolesni predsednik Zeman odustao od svojih predizbornih najava da će bez obzira na volju birača poveriti mandat da sastavi vladu Babišu a Zajedno i Pirati i STAN potpisali su koalicioni sporazum u ponedeljak i odredili okvirno i 18 ministra u vladi uz premijera Fijalu, očekuje se da bi Češka ovog puta mogla imati vladu brzo, do Božića.

Zeman koji je skoro mesec dana proveo na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu a trenutno leži na Odeljenju za rehabilitaciju, biće u ponedeljak prebačen na tzv. standardno odeljenje, gde će moći da prima posete zvaničnika i obavlja deo svojih ustavnih dužnosti.

(Beta, foto: Wikimedia)