Skip to main content

Poslanička zloupotreba privilegija u BiH: ‘Spavam gdje ja hoću’

Jugoslavija 11. avg 2017.
3 min čitanja

U privilegije koje imaju delagati u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine uz velika primanja i brojne prinadležnosti ubrajaju se i naknade za stanovanje, odvojeni život i prevoz kući. Na ove je naknade iz budžeta isplaćeno 410.000 eura. Ispostavilo se, međutim, da je većina plaćena uzalud, tačnije da su delegati dobijali novac iako žive u vlastitim stanovima ili su lažno prijavljeni kod porodice, prijatelja ili stranačkog kolege, iako su uredno primali novac.

U priči koju je radio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazalo se i da veliki broj delegata ne zna ni gdje stanuje, ali ni oni kod kod kojih su prijavljeni ne znaju da s njima dijele stan.

Ćamila Ovčina nije ni znala da u svojoj porodičnoj kući u sarajevskom naselju Breka ima dva podstanara – Admira Hadžipašića i Mileta Marčetu.

„Kako kod mene, ja ni ne poznam ko je, Kur’ana mi. O, Safete bolan, pa što mi to rek’o nisi. Kako će se oni prijaviti na moju kuću? O, kuku“, priča Ćamila Ovčina.

Stan im je za stotinu eura iznajmio njen sin Safet, kako su utvrdili novinari Centra za istraživačko novinarstvo. Pod iznajmljivanjem se misli da je parlament njemu uplaćivao novac, a da su oni ostatak od 400 eura koliko iznose naknade stavljali u vlastiti džep.

I dok je njegov kolega Marčeta novinarima priznao da vlasnica nije slagala, Hadžipašić je svoj postupak objasnio na sljedeći način: „Za svoje pare spavam gdje ja hoću, a ne gdje mi parlament određuje“.

Tako je radila većina delegata. Neki od njih poput Sanela Mušovića, u Sarajevu imaju vlastiti stan. Mušović je 17 mjeseci koliko je delegat, bio prijavljen na adresi svog prijatelja i to u stanu neuslovnom za život. Za to vrijeme za odvojeni život isplaćeno mu je gotovo šest hiljada eura, dok je uredno primao i plaću od preko dvije hiljade eura.

Mušović nikada nije prijavio da ima stan u Sarajevu, jer bi time izgubio privilegije. No to ne vidi tako.

„Nekada različiti porodični dogovori i obećanja Vam utiču da nemate dostupnost nekretnini koja je pravno da, ali u stvarnom korištenju nedostupna Vama. U tom pravcu ja bih ovdje govorio opet o savjesti sistema koji dozvoljava da se takve stvari rade“, rekao je Mušović.

Sistem funkcioniše tako da Parlament plaća naknade i ne provjerava, potvrdio je to i sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, te se čini da se uzdaju u poštenje delegata.

„Ne čini li Vam se da bi norma koja bi glasila – ukoliko delegat ima svoj privatni stan u Sarajevu, nema pravo na službeni smještaj – bila malo nezgrapna norma i bila besmislena?“, ukazuje Hadžiavdić.

Dogovor s prijateljima ostvarili su i drugi, te neki ne kriju da dogovaraju što manju kiriju, odnosno uslugu, kako bi im ostalo više novca. Tako za delegata iz Hrvatske demokratske zajednice BiH iz Posušja Zdravka Bešlića Parlament plaća stotinu eura stan Rešada Kusturice u sarajevskom naselju Velešići, gdje živi bivša Kusturicina supruga, a Bešlić najčešće plaća hotel.

U Kusturičinoj kući u naselju Bjelave od januara do aprila bio je prijavljen zastupnik SDP-a iz Bugojna Nikola Simić, za šta je vlasnik dobijao 75 eura stanarine iako ni ovaj podstanar nije koristio smještaj.

Simić je priznao da nije koristio smještaj, već boravio u hotelu, ali i naveo novinarima kako nije retardiran da ne koristi mogućnost koju mu pruža zakon.

Novinarki CIN-a Jeleni Jevtić Kusturica je na pitanje zašto izdaje stan u kojem živi njegova porodica, odgovorio psovkama i prijetnjom.

„Šta to Vas briga! (…) Još jednom to vidim! Ja sam Vas ganj’o, mrtva će glava pasti! P…. Vam materina, još jednom dođite na vrata! Ja imam pravo, imam ugovor, plaćam porez“, rekao je Rešad Kusturica.

Jelena Jevtić za Radio Slobodna Evropa kaže kako se nada da će sistem u slučaju prijetnji funkcionisati, te da se one neće ostvariti. Dok se pokrivaju zakonskim mogućnostima delegati su, kaže, smatrali da ne rade ništa što ne treba. No, je li to i moralno?

„Kad bi mi problematizovali tu situaciju nekorištenja stana i uzimanja ostatka naknade oni bi rekli da to je zakonsko pravo i niko mi nije rekao da ne mogu koristiti tako. Kada vidite neku odgovornu osobu koja je na tako odgovornoj poziciji i pred nju donesete sve činjenice, dokažete da učestvuju u prevari, a oni poriču i to je ondfa upuitno ponašanje. Sama činjenica da sjede u zakonodavnom tijelu i ne vide problem u tome što na taj način koriste naknadu to je upitno ponašanje“, riječi su novinarke Jevtić.

Naknade za odvojeni život, stan i putne troškove koristi 35 delegata, a za to je iz budžeta, novcem građana za ovaj mandat plaćeno oko 410 hiljada eura. Iako mnogi ni ne znaju gdje u ovom mandatu stanuju.

(Dženana Halimović, Slobodna Evropa)