Skip to main content

Poslanici Zeleno-levog kluba traže utvrđivanje odnosa Srbije prema antifašističkom nasleđu

Info 09. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Sa kakvim obrazloženjemse podiže Spomenik nevinim žrtvama 1944/1945 u Novom Sadu?"

Poslanici Zeleno-levog kluba su Skupštini Srbije podneli predlog za formiranje Komisije za utvrđivanje odnosa Srbije prema antifašističkom nasleđu, saopštio je danas Pokret „Ne davimo Beograd“, član tog kluba.

„Smatramo da Srbija zanemaruje svoju antifašističku tradiciju. Antifašizam stavljamo u stranu, a trebalo bi da se njime ponosimo. Neophodno je da kao društvo promenimo način ophođenja prema ovoj tradiciji. Zbog toga u Narodnoj skupštini zahtevamo da se obrazuje Komisija za utvrđivanje odnosa prema antifašističkom nasleđu u Republici Srbiji“, rekao je poslanik Đorđe Pavićević.

Zadatak komisije bio bi da utvrdi status i stanje „kulturnih dobara, memorijalnih kompleksa i spomenika koji obeležavaju antifašističku borbu“, na koji način se obeležavaju datumi koji su značajni za antifašističku borbu, kakav je status, odnosno stanje Memorijalnog kompleksa Boško Buha koji je u nekoliko navrata bio predmet privatizacije, a nalazi se pod stečajnom upravom, kao i „pod kojim okolnostima i sa kakvim obrazloženjem se podiže Spomenik nevinim žrtvama 1944/1945 u Novom Sadu“.

Komisija čije osnivanje traže poslanici Zeleno-levog kluba, bavila bi se i time „šta država preuzima da spreči delovanje organizacija i pokreta koji javno zastupaju fašističke vrednosti i javno koriste fašističke simbole“, kao i „kakav je odnos prema fašizmu i antifašizmu u medijima koji koriste javne resurse“.

(Beta, foto: Autonomija)