Skip to main content

Poslanici SDA traže izmeštanje vojne vežbe sa Peštera

Info 10. јун 2021.
2 min čitanja

Poslanik poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Mirsad Hodžić tražio je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Stefanovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da u najskorije moguće vreme narede izmeštanje vojne vežbe sa Peštera koja bi trebalo da se održi u junu.

Hodžić je, za skupštinskom govornicom, rekao da će „na taj način omogućiti građanima da u miru obrađuju svoju zemlju bez straha da će nakon održavanja vojne vežbe na njihovim imanjima jedino korov moći da raste“.

Hodžić je rekao da su građane koji žive na prostoru Pešterske visoravni, gde je planirano izvođenje ove vežbe „posetili vojni oficiri i potpredsednik opštine Sjenica i od njih eksplicitno i pod pretnjom tražili da napuste svoja domaćinstva za vreme održavanja ove vežbe“.

Hodžić je rekao da ti građani žive isključivo od poljoprivrede, kao i da je vojna vežba planirana u letnjim mesecima kada je najintenzivnija poljoprivredna aktivnost.

On je rekao da je planirano da se vojna vežba održi na teritoriji gde se nalazi nekoliko sela u kojima je više stotina domaćinstava i istakao da je nemoguće da se sa tog prostora ukloni nekoliko hiljada ovaca i više stotina goveda. „Ko su ti ljudi koji su se drznuli da na jedan tako eklatantan način krše Ustav ove zemlje?“, upitao je Hodžić.

On je rekao da će ove porodice, ukoliko vežba ne bude otkazana, pravdu morati da potraže pred sudom, kao i zaštitu od međunarodne zajednice. „Ovakvim postupcima se šalje jako loša poruka Bošnjacima da oni nisu sigurni na svojim imanjima i da se Ustav može kršiti kada su Bošnjaci u pitanju“, rekao je Hodžić.

On je dodao da su mu građani rekli da je, tokom prethodnih vojnih vežbi, nakon što se vojska povuče, ostala uništena priroda i spaljena zemlja, tako da su nakon svake vežbe žitelji tih sela morali da popravljaju katune, ravnaju zemlju.

Hodžić je naveo i da je posle vojnih vežbi više stoke uginulo, jer bi na ispaši umesto trave progutali gelere ili neki toksin, a bilo je slučajeva da su ranjavani građani i stoka gelerima i zaostalim neispaljenim granatama.

(Beta)